Kupovina aviokarata
47

Magazinović o tenderskim prevarama: Firma ponudi usluge za jedan fening, a kasnije sama određuje cijene

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP) kazao je da je na tenderu za kupovinu aviokarata pobijedila firma koja je ponudila cijenu svojih usluga (provizije) od jedan fening po aviokarti te je kasnije određujući cijene uzimala ogromne sume novca.
Objašnjava da to znači da se ta firma obavezuje da će za instituciju kupiti 100 aviokarata i za to naplatiti proviziju od samo 1 KM.

"Kako to izgleda u stvarnosti? Nerealno niskom cijenom usluge dobiju posao kupovine aviokarata, a onda kada su jedini koji mogu kupiti karte lupaju cijene i uzimaju ogromne sume novca. Kako se to zove", pita Magazinović.

Kaže da se za ovakvo postupanje za godinama, ali se skoro ništa nije poduzimalo.

"Valjda što je budžetski novac pa se ne sekiraju što ga neko bukvalno uzima pred očima svih. Dokumentovao sam i dokazao da se radi o ogromnim sumama. Angažovali smo državnu reviziju koja je također evidentirala nepravilnosti. Predstavnički dom Parlamenta BiH je usvojio zaključak koji sam predložio, a kojim se obavezuje Agencija za javne nabavke da izradi izmjene Zakona o javnim nabavkama kojima će spriječiti krađu budžetskog novca putem kupovine aviokarata", zaključio je Magazinović.