Klix Studio
376

Mahir Mešalić: Elmedin Konaković svjesno ide u izdaju i svjesno dezavuiše javnost

F. H.
Gost Klix Studija bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mahir Mešalić (DF). On je govorio o brojnim aktuelnim političkim pitanjima uključujući policijsku saradnju sa Srbijom, Planu EU rasta, ali i odnosima među političkim strankama.

Mešalić je kazao da lider NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković "nije samo pataloški lažov nego i izdajnik ideje građanske države."

"Drago mi je što se SDA riješila kadrova koji ne zagovaraju princip građanske države nego zagovaraju princip etničke države", kazao je Mešalić.

Naveo je da suradnja policijskih organa nije sporna, dok sve ide preko državnog nivoa i da je odgovoreno u Vijeću ministara s organima druge države, a da je sporno to što kako je Trojka došla na vlast se bez kontrole šetaju i vojska i policija iz Srbije. Kazao je da Konaković "misli da su kadeti samo u košarci."

"Ovo je sporazum o policijskoj saradnji između dvije zemlje, a ovo je potpuno drugo", kazao je Mešalić.

Mešalić smatra da Trojci fali dostojanstva i da su to pokazali u Konjicu kada je Dodik psovao genocid i da su tada trebali da izađu, da su to pokazali kada je ministar sigurnosti Nenad Nešić ponižavao državu, ali da su oni svejedno prihvatili da Nenad Nešić bude ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Za plan rasta je kazao da postoji obostrana odgovornost Trojke i SDA, ali da bi i on teško prihvatio da je premijer kantona elemente koji su postojali u tom dokumentu.

"Da bi se ulizivala Dodikovom režimu, Trojka je skrenula lopticu na kantone. Iako kantoni nisu imali priliku da pročitaju dokument koji im je Borjana Krišto servirala 36 sati prije, to je bila zamka za premijere iz kantona, pa da se kaže mi smo se obavezali da nema stranih sudija u Ustavnog suda, da se RS naziva državom". tvrdi Mešalić.

Mešalić je rekao da su dvije ključne bitke u državi - Ustavni sud i Izborni zakon i da na tim stvarima ili ima Bosne i Hercegovine ili nema Bosne i Hercegovine.

"Meni je dosta poltronizma Konakovića da udovoljava željama Gordana Grlić Radmana. Grlić Radman je danas rekao da član Predsjedništva BiH nije izabran po Ustavu i zakonu. Umjesto da uputi protestnu notu, ja znam da bi Konaković želio da na izbore izlazimo sa trakama Bošnjaci, Srbi, Hrvati", poručio je Mešalić.

Podvukao je da je Konaković izdajnik ideje građanske Bosne i Hercegovine i tvrdi da je to potvrdio izborom Marina Vukoje i još nekim glasanjima, ali i izjavama da nije fer da se bira.

"Oko izbora Marina Vukoje, promijenili su poslovnik. Izbacili su DF iz Komisije za imenovanje, a ubacili HDZ 1990 koji je član HNS. Izabrali su Vukoju i vidjeti će kakav scenarij slijedi. Mi smo ih molili da se sačeka mišljenje Venecijanske komisije. Ono je došlo i naveli su da se ne bira po etničkom principu, da se bira stručan i kompetentan", tvrdi Mešalić.

Za prijedlog Naše stranke o izboru sudija Ustavnog suda BiH rekao je da nije u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, da ne zadovoljava osnovne kriterije, zatim da postoji politizacija.

Mešalić je rekao da su fiskalne reforme i minimalna plata od 1.000 KM u FBiH nerealne da stupe na snagu ove godine, a da se nada da neće doći i do redukcija struje zbog kadrovskih rješenja Trojke.

"Mislim da je Nediljko Rimac jedini ministar u ovoj Vladi FBiH koji ne dopušta da se rade nezakonite stvari", kazao je Mešalić i da se na Rimca vrši pritisak kako bi se došlo do nekih fotelja.

O radnoj grupi za Južnu interkonekciju rekao je da je pokušaj Nermina Nikšića da zadovolji i SAD i HDZ.

"Da nema pritiska SAD-a u vezi Južne interkonekcije, Trojka bi sutra HDZ-u isporučila da ovdje u Sarajevu pipu zavrće Dragan Čović", naveo je Mešalić.

Za Konakovića je rekao da svjesno ide u izdaju i da svjesno dezavuiše javnost.

Mešalić je o odnosu sa SDA kazao da je DF partner svima u onim stvarima za koje se može usaglasiti što je dobro za Bosnu i Hercegovinu i da je SDA u Tuzlanskom kantonu koalicioni partner.

Cijeli intervju i gostovanje Mahira Mešalića u Klix Studiju možete pogledati na našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.