Priznanje borbi za pravdu
89

Majkama Srebrenice godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Majkama Srebrenice godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava bit ce dodjeljena u okviru Sarajevskog plenuma: Quo Vadis Balkan?

U okviru Sarajevskog plenuma bit će dodijeljena godišnju Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava. Regionalna akademija za razvoj demokratije iz Novog Sada, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Fakultet političkih nauka iz Sarajeva donijeli su odluku da ovu nagradu dodijele Majkama Srebrenice.

Ova nagrada predstavlja priznanje za njihovu neumornu posvećenost borbi za pravdu, istinu i ljudska prava, posebno kroz rad u okviru udruženja koja okupljaju Majke Srebrenice. Njihov doprinos njegovanju kulture sjećanja, suočavanju s prošlošću i pružanju podrške preživjelima i njihovim porodicama je neprocjenjiv.

"Posebno želimo istaknuti njihovu ključnu ulogu u internacionalnom zalaganju za usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o sjećanju na genocid nad Bošnjavima u Srebrenici, čime ste značajno doprinijeli globalnom prepoznavanju i osudi ovog najtežeg zločina. Vaša borba za pravdu i istinu ne samo da je osnažila preživjele i porodice žrtava, već je i cjelokupnoj međunarodnoj zajednici pružila primjer hrabrosti i posvećenosti ljudskim pravima. Vaša djelatnost kontinuirano podsjeća svijet na važnost suočavanja s prošlošću kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost", navode iz Sarajevskog plenuma.

Dodjela nagrade će se održati tokom regionalnog plenuma "Quo vadis, Balkan?", jedne od najznačajnijih regionalnih inicijativa koja okuplja najistaknutije pojedince, organizacije, stručnjake i aktiviste koji se bave temom demokratije, pomirenja i regionalne saradnje.

Nagrada će biti uručena na svečanoj ceremoniji koja će se održati na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, u petak 7. juna 2024. godine, s početkom u 19:00 sati.