Izučavanje historije
81

Majke Srebrenice traže reakciju Schmidta zbog nastavnog programa u RS-u, uputile i kritiku OHR-u

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Udruženje žrtava i svjedoka genocida te Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" oglasili su se povodom nastavnog plana i programa u RS-u, a koji se tiče izučavanja historije.
Kako su naglasili, očekivali su da će nadležni organi u BiH, a prije svega OHR i Tužilaštvo BiH, adekvatno odgovoriti i staviti do znanja da ovakvo kršenje Dejtonskog sporazuma neće biti tolerisano.

"Međutim, javno saopštenje OHR_a, da 'Svi koji smatraju da su dijeovi nastavnih planova i programa u suprotnosti s postojećim zakonskim okvirom trebaju to pitanje pokrenuti pred relevantnim pravosudnim organima', kao i saopštenje Tužilaštva BiH: 'Tužilaštvo BiH je pravosudna institucija i nema nadležnosti za intervencije u oblasti nastavnih planova i programa nadležnih ministarstava nauke ili prosvjete'. Dakle oni koji su nadležni traže od građana da rade njihov posao. Po svemu navedenom proizilazi da je OHR jedino nadležan za spomenik na Vlašiću, a Tužilaštvo BiH za predmet 'Dobrovoljačka', sve drugo a tog drugog je puno, očito ne zanima ni OHR ni Tužilaštvo", naveli su.

Također, još jednom su pozvali visokog predstavnika Christiana Schmidta da reaguje.

"Tražimo od OHR-a i visokog predstavnika kao i od tužilaštva BiH da bez odlaganja zaustave rušenje dejtonskog mirovnog sporazuma kao i očigledno kršenje zakona BiH", zaključili su u saopćenju.