Klix Studio
476

Mario Karamatić: Linija "Herceg-Bosne" treba biti tamo gdje ko plaća struju

A. L.
Zastupnik Hrvatske seljačke stranke (HSS) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mario Karamatić bio je današnji gost Klix Studija.

Kako je kazao na početku razgovora, ova stranka na izbore izlazi samostalno.

"Na lokalnim izborima ne postoji neka velika nacionalna ugroženost. Tu se svodi na to gdje će se asfaltirati put, gdje će se napravit kanalizacija, gdje će se staviti rasvjeta... Po meni tu nema potrebe za koalicijama", kazao je.

Upitali smo ga da li smatra da su značajnije teme gdje je u koaliciji s Draganom Čovićem, poput nacionalnih pitanja, u odnosu na ove lokalne.

"To je neodvojivo. Ako govorimo o mom Posušju, ono ima toliko prihoda da blago rečeno ne može isfinansirati osnovne potrebe. Da se bilo šta uradi, treba dobiti pomoć s viših nivoa. Dakle, trebaju vam viši nivoi da razvijate lokalne zajednice. To je zato što mi u BiH imamo toliko načelnika, općina gradova, županija, kantona, entiteta. Kad bismo mi posložili sve ministre, njihove pomoćnike, zamjenike, načelnike, pomoćnike načelnika, napravili bismo neprekinuti lanac od Orašja do Neuma. Svi bismo se držali za ruke i iz Orašja iz Save uzimali vodu i gasili požar u Neumu. Ovaj sistem države nije normalan, nije funkcionalan", kazao je.

Kazao je da će njegova stranka imati kandidata za gradonačelnika Mostara i dodaje da aktuelni gradonačelnik Mario Kordić nije napravio nikakav iskorak.

"Mi mislimo da imamo šansu, ali odlučit će narod", kazao je.

"Zahvaljujem se gospodinu Christianu Schmidtu jer je HSS-u onemogućio da ima ikoga u biračkom odboru u Mostaru. To će nadgledati SDA, HDZ i SDP. Možete misliti kolike su naše šanse sada. Zahvaljujem se još jednom Schmidtu", rekao je ironično.

Dotakli smo se izmjena izbornog zakona koje je prije nekoliko mjeseci donio Schmidt.

"Mislim da je to budalaština što je uradio. Mislim da je jedino rješenje za BiH, za Federaciju, da mi koji ovdje živimo sjednemo i dogovorimo se. Nema volje za to. Bošnjaci zbog brojčane nadmoćnosti kontrolišu medije, policijske agencije, VSTV i ne žele se toga odreći i ne žele razgovarati o izmjenama izbornog zakona. Najbolje je da se dogovorimo i napravimo neki sistem koji bi riješio strah Srba od ukidanja RS-a, riješio strah Bošnjaka od toga da će ostati bez države i riješio strah Hrvata da će ih neko nadglasati. To su tri sitnice. Trebamo napraviti sistem gdje ćemo zaboraviti da neko iz Sarajeva pokušava moje dijete u Hercegovini natjerati da uči o tome da mu je otac bio pripadnik Udruženog zločinačkog poduhvata, da prestanemo s retorikom 'republika šumska' ili 'manji bh. entitet'. Nije to dijete nužno zločinac. Bilo ko ko je uradio nešto što nije trebao, on za to treba odgovarati, ali njegovo dijete i njegov narod nemaju ništa s tim", kazao je.

Kako je kazao, konačno moramo razumjeti da je za veliku većinu srpskog naroda Ratko Mladić heroj, a da je za sve Hrvate i Bošnjake zločinac.

Kaže da nije za to da se sve presude Evropskog suda za ljudska prava trebaju implementirati.

Upitan da prokomentariše da li se hrvatski premijer Andrej Plenković previše miješa u unutrašnja pitanja BiH, kazao je da se "premalo miješa".

Osvrnuli smo se na slučaj Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e koji je nedostupan bh. pravosuđu već sedmicama.

"Što se tiče slučaja Galić, on se nalazi na liječenju, zbog čega bi ga se trebalo izručiti? Bolesnog čovjeka izručiti? Galić je samo optužen. Dostavio je medicinsku dokumentaciju. Možda se ne može ovdje liječiti. S druge strane, imamo Vahidina Munjića protiv kojeg se također vodi postupak. Vraćen je na posao, dobio je orden. Ja mislim da je domaće pravosuđe pristrasno".

Kazao je kako Dragan Čović nije čovjek koji upravlja procesima u Federaciji dodavši da je "HDZ previše popustljiv prema strankama Trojke".

Smatra da se HDZ nema razloga bojati federalnog USKOK-a.

"To se pravi pod monitoringom Amerikanca. Oni će ocijeniti šta im se isplati, šta im se ne isplati. Jedina stvar koja je gora od toga da ste američki neprijatelj je da ste američki prijatelj. Oni neće istraživati ni Izetbegovića, ni Dodika, ni Čovića, nego će se baviti Ibrom Berilom i takvim sitnim djelima", smatra.

O radu Vlade Federacije kaže da je "katastrofa" i da njegova stranka nije dio većine.

"Katastrofa svih katastrofa je da od nas 98 koji tamo sjedimo imate 70 ljudi koji u životu nisu progovorili. Nikad se za riječ nisu javili, a plata ide. Ista je plata njima i Mahiru Mešaliću koji se ne gasi".

Ponovio je još jednom da se ne osjeća sigurno u Sarajevu da uđe u kafić i kaže "prebaci mi, igra moj Zrinjski."

Smatra da je HDZ možda i dobio nešto koalicijom s Trojkom, "ali hrvatski narod nije dobio ništa."

Upitali smo ga da li bi dao podršku Zoranu Krešiću da ide u Upravni odbor Federalne televizije?

"Ne bih. Zato što sam mu dao podršku da ide u Upravni odbor BHT-a i to je jedna od mojih većih grešaka u Domu naroda", kazao je.

Izjavu Zorana Krešića u kojoj veliča tzv. Herceg-Bosnu" označio je kao "prvo pametno što je Zoran Krešić rekao u svom životu".

"Ja sam za revitalizaciju Herceg-Bosne, u skladu s međunarodnim pravom. Bosna i Hercegovina, da se Finci i Sejdić mogu kandidovati za predsjednika, to vrlo jednostavno riješi. Imate RS, Federacija se podjeli na dva entiteta, jedan se zove Herceg Bosna, drugi kako god hoćete. U ustavu napišete da RS bira jednog člana Predsjedništva, baš kao i Herceg Bosna. Tako bi se riješilo 90 posto tenzija koje ovdje postoje", kazao je.

Govoreći o tome koja bi bila teritorija tzv. "Herceg-Bosne", kazao je:

"To bi bila teritorija Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Gdje ko plaća struju, neka bude u tom entitetu", kazao je.

Cijeli intervju i gostovanje Marija Karamatića u Klix Studiju možete pogledati na našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.