Federalni Dom naroda
46

Martinović (HDZ) kritikovao Delića (NiP): Ustavno je pravo delegata glasati po vlastitoj savjesti

D. Be.
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović (HDZ) oglasio se o pritiscima na federalne delegate, a povodom kritike ministra rada i socijalne politike Adnana Delića na račun delegata koji nisu podržali zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih.
"U posljednje vrijeme sve češće svjedočimo pritiscima na izaslanike Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kojima su određene interesne skupine i pojedinci počeli diktirati na koji način će vršiti svoju ustavom zajamčenu ulogu u ovom najvišem zakonodavnom tijelu vlasti u Federaciji BiH", poručio je Martinović.

Ističe da se najnoviji primjer pritisaka na delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH dogodio nakon posljednje sjednice ovog doma, zbog izostanka podrške Nacrtu zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

"Revoltiran neusvajanjem ovog zakona federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić optužio je izaslanike za opstrukciju u uvođenju reda na tržištu rada i odlazak iz BiH. Smatram nedupustivim ponašanje ministra Delića i njegove nekorektne političke kvalifikacije kojima optužuje izaslanike jer su glasali po vlastitoj savjesti, osporavajući njihovo ustavom zajamčeno pravo."

Martinović poručuje da niko nema pravo osporavati ustavni legitimitet i pravo izaslanika da glasaju po svojoj volji i savjesti.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamenta FBiH jučer nije usvojio dugo najavljivani i očekivani zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih. Stoga je resorni ministar Adnan Delić prozvao delegate koji nisu glasali.