Razgovarali u parlamentu
101

Mašić: Escobar je za razliku od Palmera bio direktniji, poslao je dvije ključne poruke za BiH

V. K.
Damir Mašić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Specijalni predstavnik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar razgovarao je danas sa zvaničnicima Parlamenta BiH, a dio delegacije oba doma predstavljao je i zastupnik Damir Mašić (SDP).
On je naglasio kako je za razliku od poruka koje je predstavnicima vlasti slao Matthew Palmer, Escobar bio mnogo direktniji te je rekao dvije ključne stvari za Bosnu i Hercegovinu.

"Sjedinjene Američke Države sa svojim partnerima neće dozvoliti i spriječit će bilo koju vrstu pokušaja unilateralnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i otimanja državnih nadležnosti. Sjedinjene Američke Države sa svojim partnerima neće dozvoliti i spriječit će bilo koju vrstu potencijalnih sukoba i rata u Bosni i Hercegovini", navodi se.

Mašić je naglasio kako je tokom razgovora Escobaru ukazao na činjenicu da se u posljednjih 15 godina situacija u BiH svake godine pogoršava, a da je prijelomni trenutak predstavljalo obaranje Aprilskog paketa.

"To je otvorilo prostor, prije svega Rusiji, za jačanje svog destruktivnog utjecaja u našoj zemlji preko Dodika i institucija RS-a", naveo je Mašić.

Tokom sastanaka s Escobarom, Mašić je iskoristio priliku da predstavi prijedloge SDP-a za rješavanja aktuelne političke krize te je naveo kako je u BiH na sceni otvoreno podrivanje ustavnog poretka i suvereniteta države od domaćih faktora, ali i susjednih zemalja.

"Apostrofirao sam da je institut Visokog predstavnika ključni faktor koji garantuje mir i stabilnost, te da je zbog toga potrebno dati punu podršku Schmidtu u djelovanju u skladu sa ovlaštenjima iz Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da građani očekuju od strane Visokog predstavnika u BiH poduzimanje konkretnih mjera na otklanjanju trenutne blokade državnih institucija, kao i sankcije prema odgovornim za kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, Daytonskog mirovnog sporazuma", rekao je Mašić.

Naglasio je također kako se mora insistirati na tome da se rasprava vrati u Parlament BiH te da Tužilaštvo mora poduzeti pravne mjere protiv učesnika blokade.

"Trenutno su najpotrebnije izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim će se spriječiti izborne krađe glasova i da je došlo vrijeme da u našoj zemlji ishod izbora određuju birači, a ne brojači glasova. Nedopustivo da se prave politički ustupci prema onima koji kontinuirano vrše blokade, a ti isti su danas glavni promotori rasizma i etničke segregacije kroz Ustav i Izborni zakon BiH, te također zajedno osporavaju presude Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i veličaju 'svoje' ratne zločince", ističe Mašić.

Na kraju, Mašić je naglasio kako je priča o tzv. "mirnom razlazu" bila samo priprema za konkretnu realizaciju čiji je pokušaj upravo u toku.

"Grdno se varaju svi oni koji misle da će građani BiH dozvoliti da im neko, bez ikakve reakcije i posljedice, pokušava razvaliti državu. Pored SAD-a i brojne evropske države trebaju konačno odgovoriti na pozive za djelovanjem i poduzeti konkretne korake u vezi s blokadama i ugrožavanjem mira u BiH", zaključio je Mašić te naglasio kako će BiH ostati jedinstvena država i članica EU i NATO-a sviđalo se to nekome ili ne.