Sve u skladu sa zakonom
7

Međunarodni zvaničnici odgovorili Čoviću na pismo u kojem se žalio na datum izbora u Mostaru

A. Z.
Dragan Čović (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: T. S./Klix.ba)
Zvaničnici Delegacije Evropske unije u BiH, OHR-a, OSCE-a, ambasada SAD-a i Velike Britanije uputile su zajednički odgovor na pismo Dragana Čovića o datumu izbora u Mostaru.
Naime, Čović je pisao zvaničnicima 24. jula, nakon odluke CIK-a da se izbori u Mostaru održe 20. decembra, navodeći da je napravljen nedopustiv presedan najavom o organizaciji zasebnih izbora za Grad Mostar, čime se od te lokalne zajednice ponovno pravi neoprostiv izuzetak.

U pismu navedenih zvaničnika stoji zahvala predsjedniku HDZ-a BiH na "kontinuiranoj angažiranosti u vezi ove najvažnije teme". Istaknuto je da cijene pozitivnu ulogu koju je Čović odigrao proteklih mjeseci u dolaženju do ovog izuzetno značajnog sporazuma.

"Održavanje ovih izbora je uključeno u 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije i predstavlja jedan od najviših prioriteta u osnaživanju načela demokracije i vladavine prava u BiH. U vezi odluke CIK-a koja se tiče izbora u Mostaru, naglašavamo da obaveze CIK-a proističu iz Izbornog zakona BiH, uključujući zakonom propisane rokove, u skladu s nedavnim izmjenama i dopunama", navodi se u pismu koje je objavio N1.

Dodaje se da je CIK također uzalud istaknuo to pitanje 3. jula u pismu Zajedničkom kolegiju Parlamenta BiH.

"CIK je upozorio na rokove propisane Izbornim zakonom BiH i tražio od Zajedničkog kolegija da skrati rokove ili da da ovlaštenje CIK-u da to učini samo u slučaju Mostara. Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je 8. jula 2020. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH nisu uključivale konkretnu odredbu kojom bi se odstupilo od tog općeg pravila. CIK je stoga djelovao u skladu sa zakonom i važno je da se ta institucija ne suočava sa preprekama u svom funkcionisanju", naveli su zvaničnici.

Istakli su da je sada od ključne važnosti da se izbori održe 2020. godine u cijeloj državi, uključujući i Mostar.

"Odluka da se održe izbori u Mostaru bila je dobrodošao korak. Nakon 12 godina, svi se trebamo pozabaviti rješavanjem tog demokratskog nedostatka i učiniti sve da osiguramo da se oni dogode. Vjerujemo da ćete se i vi i članovi HDZ-a BiH angažirati na konstruktivan način sa ciljem osiguranja prava građana BiH da učestvuju na izborima, da se dodjele sredstava CIK-u bez odlaganja i ostvarenja kontinuiranog konkretnog napretka na putu ka EU", poručeno je Čoviću,