Brani svoje poteze
49

Mektić "drvljem i kamenjem" na vlast: Nakon mog odlaska enormno se povećao broj migranata

A. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dragan Mektić održao je danas pressicu na kojoj je govorio i kao bivši ministar sigurnosti. Tema je bila migrantska kriza.

Kako kaže, zbog velikih kritika dok je on bio ministar sigurnosti namjerno nije izlazio u javnost sedam ili osam mjeseci koliko je prošlo od izbora novog Vijeća ministara BiH.

"Mi smo uspjevali da održimo nivo migranta između tri ili četiri hiljade, a za njih smo stvoili kapacitete, a sadašnje Vijeće ministara u kojem SNSD igra ključnu ulogu je otvorila samo jedan migrantski centar i to u srpskom povratničkom selu Lipe kod Bosanskog Petrovca. Ja to ranije nisam dozvoljavao", kazao je Mektić.

Kako kaže Srbi su mu iz tog mjesta govorili ne samo da bi centar zaustavio povratak, već da bi otjerao i one koji su se već vratili.

"Nakon našeg odlaska dolazi do enormnog povećanja broja migranata te danas ima između 10 i 12 hiljada nelegalnih migranta. Dok sam bio ministar sigurnosti broj migranata se kretao do 4.000. Međutim, nakon što je došla nova garnitura u Savjet ministara problemi sa migrantima su uvećani. Ništa se nije riješilo iako su stalno imali primjedbe na rad prošlog saziva Vijeća ministara", istakao je Mektić.