Nastavljeno suđenje
18

Mektić tvrdi da je optužnica protiv njega puna laži, Tužilaštvo najavilo 140 dokaza i 31 svjedoka

I. Č.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Suđenje bivšem bh. ministru sigurnosti Draganu Mektiću i drugima nastavljeno je danas u sudnici Suda Bosne i Hercegovine, odakle su optuženi poručili da je optužnica puna neistina, laži i manipulacija.

Obimna optužnica Tužilaštva BiH, sastavljena od teško povezivih cjelina, više bi podsjećala na revizorski izvještaj nego na optužnicu državnog tužilaštva, da nije začinjena navodima da je jedna osoba koja se spominje u optužnici pokušala seksualno iskoristiti uposlenicu bh. državne institucije, tokom njihovog boravka u Crnoj Gori.

Optužnica, koja obuhvata duži vremenski period, obiluje navodima o spornim javnim nabavkama i nezakonitimm sticanjima imovinske koristi u Ministarstvu sigurnosti BiH, i gotovo se u svim slučajevima odgovornost za zloupotrebu službenog položaja pripisuje bivšem ministru Draganu Mektiću.

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i bivši šef Ureda ministra sigurnosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" Sarajevo Edin Garaplija.

Tužiteljica Vedrana Mijović kazala je da će Tužilaštvo BiH, u nastojanju da dokaže krivična djela, predočiti 140 materijalnih dokaza i pozvati 31 svjedoka, uz napomenu da se optužnica bazira na spornom projektu prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Dragan Mektić je u svojstvu ministra sigurnosti iskoristio službeni položaj u namjeri protivpravnog sticanja imovinske koristi, protivno Zakonu o javnim nabavkama... Nezakonito je isplaćeno 124.940 KM bez PDV-a firmi iz Rijeke za nabavku vatrogasne opreme", kazala je Mijović čitajući optužnicu.

Bivši ministar Mektić je, prema navodima iz optužnice, 5. maja 2017. donio odluku o pokretanju javne nabavke za pribavljanje vatrogasne opreme, iako javna nabavka nije bila ni planirana u Ministarstvu sigurnosti BiH. "Dobavljač nije dostavio bankovnu garanciju, poslije je nezakonito zaključen aneks ugovora..."

Odbrana je, s druge strane, potencirala da je riječ o donatorskim sredstvima Evropske unije.

Optužnicom se željelo potencirati na pogodovanje različitim dobavljačima, zbog čega je advokatica Senka Nožica, koja zastupa Mektića, kazala da joj nije jasna optužnica u kojoj se navodi da je omogućena nekome protivpravna imovinska korist, napomenuvši da roba koja je dobavljena mora imati neku vrijednost.

Advokatica Nožica je također potencirala da prilikom sastavljanja optužnice nije konsultovan vještak, već da je baziran na nestručnim kvalifikacijama Tužilaštva BiH.

Uz ostalo, u optužnici se govorilo o nabavci kaciga, izradi brošura, biltena, rokovnika i pružanju drugih usluga, kao i o finansiranju Srpske demokratske stranke. Istaknuto je da su nabavljene zaštitne kacige za industriju, umjesto za vatrogastvo.

"Voljela bih da učestvujem na pravom predmetu korupcije na kakvim insistira Evropska unija", kazala je advokatica Senka Nožica, aludirajući da je optužnica loše sastavljena.

I drugi advokati poručili da, zbog prirode predmeta, optuženi tokom suđenja neće imati problema.