Da svijet zna
39

Memorijalni centar Srebrenica objavio izvještaj o negiranju genocida

S.H.P.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Memorijalni centar Srebrenica objavio je danas izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici. Izvještaj je napisan na bosanskom i engleskom jeziku i predstavlja rezultat istraživanja o negiranju, minimiziranju i relativiziranju zločina genocida od institucija i pojedinaca u zemlji i svijetu.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kazao je da se ove godine navršava 25 godina od genocidne operacije u Srebrenici i oko nje. Naglasio je kako je borba protiv negiranja genocida sada važnija nego ikada prije.

Izvještaj je trebao biti objavljen početkom aprila, no zbog panedmije koronavirusa objavljivanje je odgođeno.

"Prvi godišnji izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici objavljujemo usred krize. Donijeli smo ovu odluku ne radi pružanja materijala za čitanje koji podstiče na razmišljanje širu javnost u vrijeme izolacije (iako je to samo slučajnost), već zato što želimo da nekim našim čitateljima pružimo drugačiji kontekst pomoću kojeg bi shvatili trenutnu situaciju. Nama u Bosni i Hercegovini toliko je puta rečeno tokom posljednje tri decenije da naše iskustvo nije relevantno, ili bar ne na način na koji vjerujemo da je relevantno", rekao je Suljagić.

U izvještaju se navodi da je negiranje genocida i islamofobija ozbiljan prepreka miru i pomirenju u Bosni i Hercegovini.

"Uprkos ogromnoj količini forenzičkih dokaza o zločinima i jednoglasnim presudama više međunarodnih sudova, poricanje genocida u Srebrenici traje i danas, ne samo u Srbiji i većinskim srpskim dijelovima Bosne i Hercegovine, već i širom svijeta", stoji u izvještaju.

Ovaj izvještaj identificira narative i taktike koje se najčešće koriste u poricanju genocida u Srebrenici kao što je osporavanje broja i identiteta žrtava srebrenice, potom teorije međunarodne antisrpske zavjere koje se koriste za podrivanje međunarodnih sudova, historijskim revizionalističkim narativima koji veličaju ratne zločince i jačaju srpski nacionalizam.

"Samo u protekloj godini, niz alarmantnih slučajeva svjedoči o eskalaciji historijskog revizionizma vezanog za genocid u Srebrenici... Intezivanje negiranja genocida u Srebrenici u potpunosti je u skaldu sa širim globalnim trendovima desničarskog ekstremizma, islamofobije i revizionizma holokausta", stoji u izvještaju.

Izvještaj obuhvata i istraživanje konteksta rata u BiH, politike etničkog čišćenja i ratnih zločina u istočnoj Bosni koji su prethodili genocidu u Srebrenici, radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i Suda BiH.

Vodeća istraživačica i autorica publikacije je Monica Green, a u istraživanju su učestvovali Emir Suljagić, Hikmet Karčić, Admir Mulaosmanović, Hariz Halilović, Hasan Hasanović, Nedim Jahić, Mirnes Sokolović, Amra Begić Fazlić i Šefika Đozić.