Današnja odluka CIK-a
8

Miličević o zabrani učešća SDS-u na izborima: Izlazimo pod drugim imenom, to je zadnja opcija

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik SDS-a Milan Miličević komentarisao je odluku CIK-a da ovoj stranci ne dozvoli učešće na Lokalnim izborima koji se održavaju 6. oktobra ove godine jer su stranci zbog američkih sankcijama blokirani računi.
Miličević je u izjavi za Klix.ba rekao da je ta odluka "sramotna za svakog člana CIK-a koji je za nju digao ruku".

"To je direktno ugrožavanje osnovnih demokratskih prava i opet po ko zna koji put udar na Srpsku demokratsku stranku koja je ovakvih udara u svojoj historiji imala jako mnogo i uvijek ih je prevladala. I ovaj put ćemo ih prevladati", rekao je Miličević.

Rekao je da će se boriti na legalni i legitimni način protiv ove odluke.

"Da jedan legalni i legitimni politički subjekt kakav je SDS ne dobije ovjeru za izbore jer je ukinut račun. Mislim da je za to postojalo mnogo drugih rješenja koje smo mi mi u aplikaciji našoj ponudili", dodao je Miličević.

Rekao je da će se prvo žaliti legitimno na tu odluku.

"Odlučit ćemo na sjednici Predsjedništva koji su dalji koraci. Ukoliko nam se uvaži žalba izaći ćemo na izbore pod imenom SDS-a, što nam je bila i cilj i namjera. Ukoliko to bude nemoguće, naravno da ćemo pokrenuti sudske sporove i krivične prijave i pred međunarodnim sudovim". Mislimo da imamo mogućnosti i da osporimo rezultate takvih lokalnih izbora", naglašava Miličević.

Zadnja opcija im je, kako navodi, izlazak na izbore pod drugim imenom, tj. kao "novi politički subjekt".

"S druge strane, politički subjekt koji smo prijavili pod imenom SDS-volja naroda. Ukoliko je on dobio ovjeru, nemam tu informaciju, to je neka zadnja opcija koju smo imali kao rezervu da izađemo na izbore. Predali smo prijavu CIK-u, to je bio jedini način u tom roku da se prijavi na izbore", zaključuje Miličević.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija održala je danas 28. hitnu sjednicu na kojoj je između ostalog razmatrana i prijava Srpske demokratske stranke (SDS) za lokalne izbore.

S obzirom na to da je SDS pod sankcijama, ova stranka je prije nekoliko dana poslala prijavu CIK-u s računom na ime generalnog sekretara.

Ipak, na današnjoj sjednici, CIK je razmatrao ovu prijavu te su donijeli odluku da se ona odbije.