U više epizoda
15

Milorad Dodik je glavni reditelj i glumac predstave koju kreira u Sudu BiH

D. Be.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci razbili sve dileme da će sudski proces koji se vodi protiv prvog čovjeka RS-a biti predstava puna kiča u režiji aktuelnog predsjednika entiteta Republika Srpska.
Niko ne priča o suštini sudskog procesa u kojem Dodiku prijeti od pola do pet godina zatvora zbog kršenja Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Sve je krenulo od protesta "na granici" kada su Dodikove pristalice blokirale puteve na više lokacija na međuentitetskoj liniji, a zatim nastavili sa skupovima podrške. Mašinerija vladajućeg režima nametnula je narativ da se sudi Republici Srpskoj, a ne Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, v.d. direktora Službenog glasnika.

Kada je počelo suđenje krenula je i prava predstava. Danima unaprijed se špekuliše da li će se lider SNSD-a pojaviti u Sarajevu na državnom sudu, koliko će advokata povesti sa sobom, da li će njegovi simpatizeri organizovano doći pred sud, da li će ući na gornji ili donji ulaz i kakav će novi skandalozan potez izvesti te da li će novinarima pokazati srednji prst.

U svrhu cijele predstave RTRS je napravio i specijalnu emisiju, a zatim i podcast.

No, potpuno je jasno da ništa od toga nije slučajno i da se sve radi sa namjerom da se skrene fokus sa suđenja i činjenica kako bi Dodik, po ko zna koji put, mlin okrenuo na svoju stranu. Cilj je obesmisliti sudski proces, Sud BiH, institucije i državu.

Na prvom ročištu je negodovao jer navodno nije razumio optužnicu s obzirom da mu nije uručena ćirilici, a navodno je u sudnici uputio i prijetnju tužitelju Tužilaštva BiH Nedimu Ćosiću.

Izbacivanje iz sudnice bi bila prava poslastica za Dodikovu predstavu, no u tome mu danas nije pomogao sudija Mirsad Strika. Dodik je opet odbio ustati kada je sudija Suda BiH ulazio u sudnicu. Iako je sudija imao potpuno pravo da isključi sa ročišta, na kraju nije donio takvu odluku što je možda izazvalo i razočarenje kod predsjednika RS-a.

"Hajde, slobodno me izbaci", poručio je Dodik.

Dok su mu stranački kadrovi koji su ispunili četiri sale namijenjene za goste aplaudirali, kada je ulazio i kada ga je sudija prozivao, Dodik je tražio da se od njega odmakne sudski policajac i nevoljko odgovarao na pitanja sudije.

Čak je i opomenuo policajca, poručivši mu "da mu ne sjedi iza leđa nego da se pomjeri do vrata". Četiri sale za goste su ispunili stranački kadrovi i zvaničnici čiji je šef Milorad Dodik

Jedno ročište je već otkazano zbog Dodikovog putovanja u Mađarsku i za pretpostaviti je kako je to "as u rukavu" koji mu se ubuduće neće tolerisati.

No poznavajući političku domišljatost i iskustvo lidera najjače partije u entitetu RS, za očekivati je da će se buduća ročišta pretvoriti u pravu predstavu nakon kojih će on koristiti svaku priliku da vrijeđa i napada visokog predstavnika Christiana Schmidta, američkog ambasadora Michaela Murphyja, međunarodnu zajednicu i institucije države Bosne i Hercegovine. I prijetiti.

Za nadati se da će se uposlenici institucija BiH ponašati u skladu sa svojim zadacima i raditi časno i profesionalno ne nasjedajući na provokacije svih vrsta koje spremaju članovi vladajuće koalicije u bh. entitetu RS.