Kažu da nema problema
57

Ministarstvo finansija RS-a odgovorilo Ambasadi SAD-a: Iznijeli ste laži o stanju našeg duga, želite unijeti nemir

A. L.
Ministarstvo finansija Republike Srpske odgovorilo je Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država iz koje su ranije danas kazali da se Vlada RS-a samo na Banjalučkoj berzi u posljednjih 18 mjeseci zadužila više od 1,1 milijardi KM.
"To je značajna suma koja ne uključuje komercijalne zajmove čiji uslovi nisu dostupni za javnost", saopćili su iz Ambasade SAD-a u BiH, upitavši Vlast RS-a gdje je sav novac otišao, uzimajući u obzir da je Vlada RS-a završila s deficitom i nastzavlja imati problema s izmirivanjem obaveza i rokova za isplatu socijalnih usluga i subvencija u poljoprivredi.

"Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način", odgovorili su im iz Ministarstva finansija RS-a.

Kako su dodali, ne čudi ih takva objava, ali ih čudi da su se pojedini mediji "odmah uključili u prenošenje laži".

"Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija", dodaju.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

"Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija", zaključili su u saopštenju.