Saznaje Klix.ba
24

Ministarstvo odbrane BiH dalo saglasnost za dolazak helikoptera MUP-a Srbije koji će ostati u Trebinju

A. L.
Foto: MUP RS
Foto: MUP RS
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine dalo je saglasnost za dolazak helikoptera koji pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.
Helikopter iz Srbije je jutros došao u Trebinje, a u delegaciji je između ostalog bio ministar unutrašnjih poslova te zemlje Ivica Dačić.

Nakon što je bilo nejasno ko je trebao dati saglasnost da helikopter policije druge države dođe na teritoriji BiH i ovdje ostane, pokušali smo istražiti i došli do informacije da je to odobrilo Ministarstvo odbrane.

Kako nam je potvrđeno, iz Srbije je 12. i 14. juna stigla najava za prelijetanje i slijetanje dva helikoptera MUP-a Srbije i jednog medicinskog helikoptera. Za dva helikoptera MUP-a Srbije, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je zatražilo saglasnost Ministarstva odbrane BiH i dobilo za oba.

U diplomatskoj noti je navedeno da će jedan helikopter MUP-a ostati u Trebinju zbog dežurstva u slučaju elementarnih nepogoda (požari), dok se drugi vraća za Beograd.

Za treći koji je bio medicinski (posebnih oznaka) nije dobijena saglasnost Ministarstva odbrane zbog kratkog roka jer se radilo o hitnom slučaju no ustanovljeno je da se taj helikopter nalazi na posebnoj listi vazduhoplovstva koji imaju izdatu godišnju dozvolu za prelijetanje (medicinske evakuacije).

Osim toga, u MVP je stigla i odvojena najava dolaska delegacije iz Srbije koja je stigla sinoć, a proslijeđena je blagovremeno Ministarstvu sigurnosti BiH, DKPT, UIO i Graničnoj policiji.

Inače, tokom današnje posjete delegacije iz Srbije, Dačić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan potpisali su memorandum o saradnji dva ministarstva tokom turističke sezone. Memorandum o saradnji je dogovoren na "svesrpskom saboru", a prema kojem će, helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije biti stacioniran u Trebinju, gdje bi sa posadom i ljudstvom, bio na raspolaganju u slučaju potrebe gašenje požara.