Bliži se septembar
127

Ministarstvo se sjetilo da nije njihova nadležnost: Zatvara li se internat u Zavodu Mjedenica?

A. Ku.
Zavod Mjedenica (Foto: Općina Stari Grad Sarajevo)
Zavod Mjedenica (Foto: Općina Stari Grad Sarajevo)
Nakon što su objavljene informacije da se zatvara internat u Zavodu Mjedenica oglasili su se iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) iz kojeg su naveli da je u njihovoj nadležnosti obrazovni proces, ali ne i smještaj učenika.

Ipak, kako kažu, dok trajno rješenje ne bude pronađeno postoji mogućnost da će smještaj u internatu Zvoda Mjedenica biti omogućen u septembru, sa početkom nove školske godine.

No, krenimo redom. Portal Istraga.ba je objavio da će 11 učenika ostati bez smještaja u internatu, zbog čega neće biti u mogućnosti nastaviti redovno školovanje.

Pedagoška pravila

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS donijelo je odluku o ukidanju dva segmenta rada Zavoda Mjedenica pozivajući se na nova Pedagoška pravila.

Osim internatnskog smještaja bit će ukinute i Radionice za radnu okupaciju.

Međutim, zbog najave ukidanja internata Zumreta Jeina, direktorica Zavoda Mjedenica, obratila se dopisom Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS.

Jeina je zatražila da Zavod Mjedenica dobije potrebnu saglasnist za nastavak inernatskog smještaja, a što je u interesu i dobrobiti učenika.

S obzirom na to da je određenom broju djece sa poteškoćama neophodan internatski smještaj nastavak njihovog obrazovanja je upitak ukoliko smještaj ne bude obezbijeđen.

Također je zatražena i saglasnost za nastavak rada Radionice za radnu okupaciju, koja postoji od 1986. godine.

Iz Ministarstva su saopćili da postojanje internatskog smještaja učenika u centrima za učenike s poteškoćama nije zakonski uređeno.

Međutim, kako navode, dok trajno rješenje ne bude pronađeno, internat bi trebao biti u funkciji od septembra, a za to će se pobrinuti Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

Resor socijalne zaštite

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS ubrzano radi na kreiranju uslova za rad navedenog internata, kako bi se omogućilo učenicima da nastave boraviti u internatu od septembra nove školske godine, dok se ovo pitanje ne riješi sistemski i u najboljem interesu djece. Pitanje internatskog smještaja djece s poteškoćama ne može se dugoročno rješavati kroz odgojno-obazovne ustanove, jer je potrebno osigurati 24 -satni boravak djece, ali i medicinsku, ljekarsku i tehničku njegu i brigu za što ne postoji osnov u sektoru odgoja i obrazovanja, a posebno uvažavajući činjenicu da se radi o vrlo osjetljivoj kategoriji učenika iz cijele Bosne i Hercegovine", navode iz Ministarstva.

Dodaju da se pitanje internatskog smještaja djece s poteškoćama, ako se nastoji riješiti kvalitetno i u najboljem interesu djece, treba biti delegirano, prije svega resorima zdravstvene i socijalne zaštite.

"Bitno je napomenuti da ni u prethodno važećim Pedagoškim standardima i normativima pitanje internatskog smještaja nije bilo jasno definisano niti propisano", kažu iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Kazali su i da se zatvaraju dnevne radionice koje su se realizirale s odraslim osobama, a kako objašnjavaju pitanje brige i okupacionih terapija odraslih osoba i osoba koje nisu učenici Zavoda nije moguće propisati aktima koji uređuju oblast odgoja i obrazovanja, niti su dnevne/radno-okupacione radionice prepoznate kao oblik odgojno-obrazovnog rada.

"Te su radionice namijenjene odraslim osobama s teškoćama, trenutno u Zavodu Mjedenica ih posjećuju, prema njihovim mogućnostima, osobe od 16-62 godine starosti, a Zavod Mjedenica ima predškolski nivo i osnovnoškolski nivo obrazovanja. Pružanje navedenih usluga za osobe sa invaliditetom je važno i značajno za njihovu socijalizaciju, stoga se ova problematika, ponavljamo, treba delegirati resorima socijalne i zdravstvene zaštite u skladu s njihovim nadležnostima", zaključuju.

U Kantonu Sarajevo učenici s poteškoćama, osim redovnih odgojno-obrazovnih ustanova, pohađaju i pet centara u kojim se odgajaju i obrazuju.

U toku školske 2023/2024. godine više od 250 djece s poteškoćama pohađa privatne i javne redovne vrtiće i više 600 učenika s teškoćama pohađa redovne osnovne i srednje škole.