Diplomatski skandal
38

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je imalo informaciju o dolasku Vojske Srbije

N. Ž.
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je imalo informaciju da će kadeti Vojske Srbije ući u BiH, prema informacijama Klix.ba.
Ministarstvo vanjskih poslova BiH je od Ambasade Srbije dobilo najavu dolaska, mada treba istaći da je uloga MVP-a u ovim situacijama čisto da informaciju proslijedi nadležnim tijelima i institucijama.

Helez je u razgovoru za Klix.ba kazao kako kadeti nisu mogli ući u BiH bez poziva i da je to vjerovatno uradilo Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS-a.

"Radi se o kadetima, nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost...Prema našim informacijama, mislim da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku", kazao je Helez, mada su i kadeti vojnici, odnosno, oficiri.

Zamjenik ministra odbrane iz reda srpskog naroda Aleksandar Goganović je kazao kako odobrenje nije ni potrebno, nego da je samo neophodno obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova.

Usput, "dobronamjerno savjetuje političarima da prouče zakone i procedure", što ukazuje na to da su u RS-u vjerovatno pronašli rupu u zakonu kako ne bi morali slati državnim institucijama BiH zahtjev za odobrenje ulaska.

Podsjetimo, jutros je Vojska Srbije defilirala kroz Prijedor u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari. Ovaj događaj organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem da se istaknu srpske žrtve i borba Srba protiv ustaša i fašista.

Kadeti su, nakon marša kroz Prijedor, nastavili svoj defile prema Kozari. Dan prije su, prema nezvaničnim informacija, vojnici bili i u Bratuncu.