Nova faza pandemije
71

Ministarstvo zdravstva KS o pojavi omikrona: Poziv građanima i zdravstvenim radnicima za vakcinisanje

R. D.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo oglasio se povodom otkrivanja omikron soja koronavirusa u glavnom gradu BiH.
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je putem medija došao do saznanja da je u mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđeno 10 slučajeva omikron soja virusa. O ovim slučajevima nije zvanično obavješteno Ministarstvo zdravstva, Krizni štab, niti Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, saopćili su.

"U skladu sa tim, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poziva sve građane Kantona Sarajevo kojima je isteklo tri mjeseca, ako nisu bolovali Covid-19 i šest mjeseci ako jesu bolovali, na vakcinaciju trećom booster dozom na punktovima u KS. Napominjemo građane da vakcinaciju mogu obaviti u bilo kojem domu zdravlja na području KS, bez obzira na mjesto prebivališta", izjavili su oni.

Kažu kako s obzirom na slab odziv zdravstvenih radnika na booster dozu, apeluju na menadžemente zdravstvenih ustanova u KS da provedu pojačanu aktivnost na provođenju vakcinacije zdravstvenih radnika svojih ustanova, pogotovo onih koji dolaze u kontakt sa pacijentima.

"Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere. Vakcine nastavljaju sprečavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije. Prema podacima u Kantonu Sarajevo, skoro 90% hospitaliziranih pacijenata su nevakcinisani", zaključili su.