Reakcija iz Naše stranke
41

Mioković: Šta god da su Nikšić i Čović dogovorili danas neće ići na dnevni red, barem dok sam ja tu

B. H.
Foto: FENA
Foto: FENA
Delegacije SDP-a i HDZ-a okončale su danas sastanak u Konjicu na kojem se razgovaralo o brojnim aktuelnim pitanjima koja se odnose na federalni nivo vlasti. Sastanak je ovaj put održan bez prisustva NiP-a ali i Naše stranke.
Predsjedavajući Predstavničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Mioković (Naša stranka) je u komentaru za Klix.ba poručio kako ništa što su dogovorili predsjednici SDP-a i HDZ-a, Nermin Nikšić i Dragan Čović, neće ići na dnevni red Parlamenta.

Na početku je kazao kako se radi o stranačkom a ne ličnom stavu te da ne spori bilateralne sastanke, no ističe da je bilo stvari koje se ne tiču samo tih stranaka.

"Ne sporim potrebu, želju bilo koga na političkoj sceni da bilateralno razgovara, dogovara, apsolutno. Međutim, kada sam vidio preko i vašeg portala na koje teme su gospodin Nikšić i gospodin Čović prije sastanka izjavljivali, o čemu će se tamo razgovarati, vidio sam da ima tema koje se apsolutno tiču nadležnosti Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH kojim ja predsjedam", kazao je Mioković.

Dodao je kako ništa od onoga što su dogovori neće ići na dnevni red Predstavničkog doma FBiH, sve dok on predsjedava tim tijelom.

"Prema poslovniku Predstavničkog doma predsjedavajući je jedini ovlašten da sačinjava dnevni red za sjednice doma. Moja reakcija na ono što sam čuo u najavama da će se razgovarati, da ništa od onoga što se eventualno dogovori gospodin Čović i gospodin Nikšić, a ingerencije je predstavničkog doma Parlamenta Federacije neće biti stavljeno na dnevni red. Bar ne dok ja predsjedavam tim domom", poručio je Mioković.

Kazao je kako se ne radi o nikakvoj prijetnji niti razbijanju Trojke ali da ne postoje teme koje mogu biti nametnute.

"Naravno ukoliko se u nekakvim razgovorima, u konsultacijama na dogovor na gospodina Nikšića sa partnerima, sa Trojkom, sa Našom strankom, postignu neki dogovori, uvrstit ću. Ovo što ja govorim nije u cilju bilo kakve prijetnje, niti razbijanja Trojke, nego upravo na konsultaciji, jer ako smo Trojka i ako imamo politički i svaki drugi dogovor, onda određene teme ne da ne mogu, nego ne smiju biti nametnute", poručio je na kraju Mioković.