Klix studio
174

Mirsad Čamdžić: Da je prošao plan rasta, SDA bi se teže vratila na vlast, kompromis je zagađena riječ u BiH

B. H.
Gost Klix Studija bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirsad Čamdžić (Naša stranka) On je govorio o brojnim aktuelnim političkim pitanjima uključujući imenovane sudije u Ustavni sud BiH, Konkurs za Upravni odbor FTV o problemima u zdravstvu i brojnim drugim temama.

Govoreći o imenovanju sudije u Ustavni sud, Čamdžić je naglasio kako je drago što konačno može govoriti o toj temi.

"Stvorena fama da će se zemlja raspasti ako Vukoja dođe u Ustavni sud, ali se zapravo ništa značajno nije dogodilo", kazao je Čamdžić.

Čamdžić je dodao da postoji prešutna politička saglasnost o modelu imenovanja 2-2-2 u Ustavni sud te da biti usamljen ne znači da nisi u pravu, citirajući Miroslava Krležu.

Na pitanje o konkursu za Upravni odbor FTV, Čamdžić je odgovorio da nisu postupili mimo zakona te da oni koji to tvrde trebaju preduzeti pravne korake ako smatraju da su u pravu.

Objasnio je da je konkurs raspisan za četiri pozicije odjednom, iako zakon predviđa jedno imenovanje, kako bi se spriječila dominacija jedne političke stranke te da će ponude biti otvorene početkom septembra, te kako već ima 10 prijavljenih kandidata.

Dodao je da, ukoliko neka pravno donesena odluka nije ispoštovana, postoji pravo vratiti se na početak.

Govoreći o problemima u zdravstvu, Čamdžić je kazao da je federalno Ministarstvo zdravstva odgovorno za sve probleme te da, iako ne predlaže smjenu ministra Ramića, smatra da treba potaknuti ministra da radi svoj posao.

Naglasio je da postoji podjela lijekova na tri grupe i da su onkološki pacijenti na listi čekanja, što je nazvao civilizacijskom sramotom.

Na pitanje da li je normlano da vlast napada samu sebe kazao je kako se radi o novoj praksi i to treba primjenjivati.

"Uvriježeno je mišljenje je da samo opozicija napada vlast, ovo je nova praksa i isto bi uradili da su nasi ministri na toj poziciji, nema nikakve veze sa stranačkom pripadnošću", istakao je Čamdžić.

O stabilnosti većine u FBiH, Čamdžić je rekao da je trenutna situacija stabilna, ali da je vrlo teško upravljati većinom. Kada je upitan o mogućim ustupcima HDZ-u, istaknuo je da se stvara narativ o servilnosti, te naveo primjer kako Alija Izetbegović nikada nije rekao da ćemo "jest zlatnim kašikama", a da se to često koristi u javnom prostoru.

"Kompromis je postao zagađena riječ u BiH, svi u svoj tor i gledamo se preko ništana, ko god pruži ruku on ispada izdajnik", kazao je Čamdžić.

Dodao je da su Srbi i Hrvati dio ove zemlje i nisu neprijatelji, te da kompromis ne bi trebao biti zagađena riječ u BiH.

Govorio je o komplikovanom procesu postizanja kompromisa i metaforički opisao Evropsku uniju kao "kravu koja još ne daje mlijeko," što implicira da su potrebni dalji napori za postizanje ciljeva i reformi u zemlji.

Na pitanje ko je najveći krivac za propast plana rasta i gubitak 70 miliona kazao je SNSD "dobro osiromašio sam dokument" a da je SDA to "dotukla s četiri premijera". Dodao je da je prošao plan rasta SDA bi se teže vratila na vlast.

Čamdžić se dotakao i pitanja fiskalnih reformi, izrazivši uvjerenje da će se do kraja godine ostvariti napredak na tom polju.

Njegovo gostovanje u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu. Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.