Tužna povorka
81

Mirsad Kukić sahranjen u rodnom selu, stotine Banovićana ga ispratilo u suzama

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Ranije visokopozicionirani političar Mirsad Kukić danas je sahranjen u svom rodnom selu, a na vječni počinak ispratilo ga je nekoliko stotina građana Banovića.
Jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) i idejni tvorac pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić, preminuo je proteklog četvrtka, a dva dana kasnije upriličen je njegov ispraćaj.

Nakon komemorativne sjednice za vrijeme koje se veliki broj građana prisjetio lika i djela ovog bh. političara, u njegovom rodnom selu upriličen je posljednji ispraćaj.

Članovi njegove porodice, brojni prijatelji te građani Banovića, kako to tamošnji običaji nalažu, ispratili su Kukića, uz klanjanje dženaze. Naglasili su još jednom da je riječ o neponovljivom predsjedniku te političkom vladaru.

Mirsad Kukić je bio dugogodišnji funkcioner SDA, koja ga je u martu 2018. isključila iz članstva. Istog mjeseca on je osnovao novu stranku - PDA, čiji je predsjednik bio do 2022. godine kada je podnio ostavku.

Od 1994. do 2001. godine bio generalni direktor Rudnika mrkog uglja Banovići, a nalazio se i na mjestu vijećnika u Općinskom vijeću u Banovićima i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Na općim izborima 2014. godine osvojio je mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. U Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je izabran na Općim izborima 2018. godine.

U januaru 2022. godine Sjedinjene Američke Države su mu uvele sankcije zbog umiješanosti u korupciju u rudniku Banovići.