Održana komemoracija
156

Građani Banovića se opraštaju od Mirsada Kukića, poručuju da je bio neponovljivi vladar iz naroda

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
U znak sjećanja na lik i djelo Mirsada Kukića, danas je u Banovićima održana komemorativna sjednica na kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina osoba.

Jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), ali i Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić, preminuo je u četvrtak u 67. godini, a tu vijest su sa nevjericom dočekali članovi porodice, saradnici, stranačke kolege, ali i građani Banovića.

Svi oni danas se sa neizmjernom tugom opraštaju od Kukića, uz poruku da je riječ o osobi istinski dobre duše, ali i neponovljivom vladaru i predsjedniku.

"Okupila nas je neizmjerna bol i tuga koju svi osjećamo na sebi svojstven način. Prerano nas je napustio naš dragi Kukić, što za nas predstavlja nenadoknadiv gubitak. Životni put predsjednika Kukića teško je opisati, ali bi se za njega moglo reći da je bez obzira na sve okolnosti, društvene promjene i stjecanje određenih zvanja, bio i ostao čovjek iz naroda. Sasvim neplanirano je postao lider i vođa, harizmatičan državnik i veliki čovjek", istaknuo je tokom komemorativne sjenice.

Istaknuto je da je Kukić živio za svoj narod i rodne rudarske Banoviće, Tuzlanski kanton i državu BiH. Kako je naglašeno, zbog toga, ali i svoje skromnosti, socijalne osjetljivosti, realizma i pristupačnosti svakom čovjeku, u narodu je bio poštovan više od tri decenije.

O liku i djelu danas su govorili Kukićevi bliski saradnici Nermin Delagić, Rasim Dostović, Mehmed Hasanović te Elzina Pirić. Kao prva Kukićeva saradnica i predsjednica PDA, Pirić je u veoma emotivnom govoru kazala da je teško bilo biti saradnik Kukiću, jer je on tražio najviše i najbolje.

"S druge stane, on je u ljudima vidio samo dobro. Ja sam znala vrlo često kazati: 'Dragi predsjedniče, ti k’o Bog. I njemu nedostane nekad oprosta, jer ne može se sve praštati. Ali, Mirso je sve praštao. Danas se u Banovićima opraštamo s najvećim od nas, sa doktorom Mirsadom Kukićem. Opraštamo se sa simbolom naših Banovića, rudnika, ali i Bosne i Hercegovine", kazala je Pirić.

Telegrame saučešća poslali su uglednici iz javnog i političkog života, koji nisu mogi prisustvovati posljednjem oproštaju od Kukića, iza kojeg su ostali supruga Envera, sin Ibrahim i kćerka Emina.