Sporna izgradnja
41

Mještani mostarskog naselja organizuju proteste: Ne želimo da nam se desi Donja Jablanica

B. H.
Lokacija gdje se izvode radovi (Foto: Google)
Lokacija gdje se izvode radovi (Foto: Google)
Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" poziva sve građane na proteste koje će održati u petak u naselju Miljkovići, s početkom u 10:00 sati.

Okupljanje je planirano na lokaciji Kobilovača, na cesti Mostar – Čitluk.

Mještani naselja Miljkovići i Kozice izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog građevinskih radova na brdima iznad njihovih kuća, gdje su u toku pripreme za izgradnju solarnih postrojenja. Strahuju da bi njihove zajednice mogle doživjeti istu sudbinu kao Donja Jablanica, te odlučno poručuju da neće dopustiti da se to dogodi.

Protestom žele skrenuti pažnju na ono što nazivaju nezakonitim raspolaganjem državnim zemljištem.

Mještani ističu da je Odlukom Ustavnog suda BiH stavljeno van snage pretvaranje državnog šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište, te naglašavaju da je Grad Mostar nastavio izdavati dozvole investitorima za gradnju na tim parcelama uprkos ovoj odluci.

Ovaj protest je odgovor na, kako kažu, ignorisanje pravnih normi i volje lokalne zajednice, te predstavlja apel za zaustavljanje svih daljih radova dok se situacija pravno ne razjasni. Mještani pozivaju sve građane da im se pridruže u borbi za očuvanje njihove zemlje i poštovanje odluka pravosudnih institucija.