Uoči otvorenja
315

Mještani Počitelja između vatrometa i gubitka turista: Novi most "Hercegovina" mijenja igru

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Bosna i Hercegovina će večeras dobiti novih 11 kilometara i grandiozni most Hercegovina, a mještani Počitelja će izgubiti mnogo što su do večeras imali.

Svečano otvorenje trase Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina planirano je za 19 sati. Mještani Počitelja još će nekoliko dana uživati u blagodatima koje su imali u pogledu broja turista, od kojih su velikim dijelom tokom ljetne sezone živjeli, a večeras će imati priliku uživati u vatrometu otvorenja, koje većini neće donijeti osmijeh na lice.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Jedan od prodavača voća Vedat u razgovoru za Klix.ba je kazao da su most i trasa grandiozne građevine, ali da će time dosta izgubiti.

"Naravno da će biti manje turista i da ćemo to osjetiti, a što se tiče trase i mosta, fino to sve izgleda, ali će se slabije dolaziti", kazao je Vedat.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Njegov komšija Mićo smatra da je najveća greška lokacija na kojoj je napravljen most s obzirom da se ni s trase, a ni sa mosta ne vidi stari grad Počitelj.

"Meni on ne smeta, ali je pojeo velike pare za gradnju i puno je jeftinije i bolje za sve bilo da je išao drugom trasom. Onaj ko bude htio sada u Počitelj doći, morat će zaobići i vratiti se", kaže Mićo.

U Starom gradu Počitelj još uvijek se zaustavljaju autobusi. Ne vrvi to kao nekada, domaćini koji su razgovarali s našim reporterom kažu da su prvi put odsječeni kada je napravljena cesta Stolac - Neum, a sada i gradnjom trase koja zaobilazi Počitelj.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Jedni ipak smatraju da je zaobilaženje Počitelja urađeno planski kako bi se povezale samo nacionalne turističke lokacije, ali o tome nisu htjeli govoriti pred mikrofonom.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“O tome koliko će to utjecati zaista na turizam i na prodaju proizvoda i posjećenost Počitelju vidjet ćemo kada se pusti u funkciju”, kaže mještanin Kapetanović.