BiH
197

Mladen Ivanić: Bakir i Dragan mi rade iza leđa, to me strašno pogodilo

Piše: Er. M.
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić ocijenio je sinoć da su koalicioni partneri iz Federacije BiH (SDA i HDZ BiH) počeli raditi "iza leđa" Savezu za promjene.

Ivanić je gostujući na FACE televiziji kazao je kako je popis stanovništva bio tema o kojoj je u Vijeću ministara BiH bilo saglasnosti da se neće "lomiti preko koljena", već da će koalicioni partneri stvarati maksimalne uslove kako bi postigli dogovor.

"Bio je dogovor nekoliko dana prije ove odluke da ćemo, ako bude bilo potrebno, promijeniti zakon, odgoditi rok i ostaviti poslije izbora. To je bio dogovor predsjednika svih stranaka koje čine većinu. Onda praktično iza leđa, bez bilo kakve informacije desila se ova odluka koja ima svojih reperkusija", rekao je Ivanić.

Na pitanje ko je to uradio iza njegovih leđa, Ivanić je odgovorio da objektivno misli kako su to uradili partneri iz entiteta Federacija BiH.

"Vidljivo je da je čovjek koji vodi Agenciju za statistiku BiH iz HDZ-a BiH i poznato je da je on u tome imao podršku zamjenika koji je iz reda SDA", kazao je Ivanić.

On je dodao da niko od Srba uopće nije znao da će odluka bit donesena i da postoje razne teorije o dogovorima.

"Mislim da će to vrlo brzo izaći u javnost. Ja neću unaprijed da izlazim s pretpostavkama šta je u pitanju. Vidjet ćemo da li će neke inicijative koje su bile prisutne u Parlamentu FBiH doći do kraja ili neće", rekao je Ivanić.

Ivanić je potvrdio da u ovom kontekstu misli na Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, s obzirom na to da se u jednom satu desilo da HDZ BiH "pusti" rezultate popisa, a da SDA "ne pusti" Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

"Svi koji poznaju prilike tvrde da je to bilo tako. Ja još uvijek to ne mogu potvrditi i tražim mehanizme i načine da bih to potvrdio. Ako se ispostavi tačnim, javno ću to reći", poručio je Ivanić.

Rekao je da je suština u tome da se prvi put u godinu dana donijela bitna odluka oko koje se koalicioni partneri na nivou države nisu usaglasili, pri tome ističući kako je razočaran uvođenjem novog principa koji im nije trebao.

"To je princip iza leđa i to me strašno pogodilo", kazao je Ivanić dodajući kako smatra da je riječ o vraćanju nepovjerenja s obzirom na to da je prekršen princip dogovora i uvažavanja.

Ivanić je istakao kako u BiH imamo suštinski problem s obzirom na to da politika u našoj zemlji očito funkcioniše po mantrama koje su dobro zakucane u svoje pozicije.

"Prirodnim putem će se desiti za koju godinu da će biti više od 50 posto Bošnjaka u BiH, ali me nervira zašto to mora biti sada i na ovaj način", smatra Ivanić.

Kazao je kako je pesimističan u svemu, dodajući kako je stepen povjerenja smanjen ili je u potpunosti nestao.

"Nije dogovoren Mostar, nije dogovorena izmjena Izbornog zakona i rješenje izbora člana Predsjedništva, a postoje problemi i oko mehanizma koordinacije", rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH podsjetio je da je on bio protiv referenduma u entitetu Republika Srpska jer je smatrao da od njega neće biti nikakve koristi, upozoravajući kako BiH stagnira od trenutka predaje aplikacije za članstvo u EU.