Izvući pouke
19

Mostar se prisjetio holokausta: Opijenost mržnjom ostavlja nesagledive posljedice

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Dan sjećanja na holokaust obilježen je i u Mostaru. Brojne delegacije predvođene onom Jevrejske opštine položile su vijence na spomenik u Sutini i odale počast žrtvama strašnih zločina u Drugom svjetskom ratu, koji su nesagledivo pogodili ovaj narod u našoj zemlji, a tako i u gradu na Neretvi.

Zoran Botić iz Jevrejske opštine Mostar ovom prilikom je kazao kako su Jevreji u bh. društvu kao začin u hrani, sastojak bez kojeg se može, ali je hrana bljutava.

"Događaji iz naše historije uče nas da opijenost ksenofobijom, mržnjom i fašizmom ostavlja nesagledive posljedice. Triježnjenje traje desetljećima, a događaji iz prošlosti trebaju biti lekcija da nikada više ne mrzimo drugog i drugačijeg, odnosno da uvažavamo komšije i zajedno gradimo bolju i pravedniju stvarnost za sebe i svoju djecu", izjavio je Botić.

Zoran Botić (Foto: R. D./Klix.ba)
Zoran Botić (Foto: R. D./Klix.ba)

On je kazao kako naša država treba ostati dovoljno otvorena za sve njene građane i narode, sve one ljude koji ovdje žive.

"Suživot nema alternativu, tako pozivam sve ostale narode i zajednice u BiH na međusobno razumijevanje, poštovanje, dijalog te na poštivanje prava, prije svega osnovnog ljudskog prava - prava na život", zaključio je.

Počast žrtvama holokausta u Mostaru odali su i predstavnici Grada Mostara predvođeni gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, Skupštine HNK koju je predstavljao predsjedavajući Šerif Špago te brojne delegacije političkih stranaka i nevladinih organizacija.