Virus i paraliza
12

Mostarske političke zagonetke: Uz grad i kanton postao "slučaj"

R. D.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Mostar, grad slučaj, lako je svoj virus prebacio na viši nivo vlasti, pa virusom političke paralize zatrovao legitimno izabrano demokratsko skupštinsko tijelo. Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona mjesecima ne zasjeda, prirodni partneri u vlasti nadmudruju se iznova na stare i već oprobane načine.
Iako su oktobarski izbori prošle godine donijeli takvu podjelu mandata da je sasvim izvjesno i jedino normalno da vječiti koalicijski partneri, HDZ i SDA, lako i brzo formiraju vlast, dobri poznavatelji političkih prilika znali su da će biti potpuno suprotno.

"Vlast u HNK se posljednja formira u državi, kad sve drugo "legne" tek onda na red ide naš kanton", znali su reći.

Ako je tako Nevenko Herceg neće dobiti novi mandat premijera prije proljeća naredne godine, iako su ranije navedeni hroničari političkih zbivanja kao termin formiranja vlasti u ovom kantonu pominjali jesen 2019. godine.

Prekjučer su se predstavnici parlamentarnih stranaka okupili u zgradi Skupštine na "konsultativnom sastanku" kojeg je sazvao Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg, a na kojem se namjeravalo "otkočiti" proces uspostave vlasti. O uspješnosti sastanka najbolje govori činjenica da nije dogovoren termin održavanja naredne sjednice.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Faktički prvi put u historiji nemamo završenu konstituirajuću sjednicu u ovom periodu, što potvrđuje procjene SDP iz prošle godine da će jasni izborni rezultati u smislu izbornih pobjednika uvesti kanton u najveću krizu ikad. Mi smo vrlo jasno istakli da smo od proglašenja rezultata spremni raditi svaki dan, jer je bezbroj problema građana koja čekaju rješenja. Sramota je primati plate i to izuzetno visoke bez da Skupština uopće funkcioniše", kazao je za Klix.ba Aner Žuljević, zastupnik SDP-a.

Žuljević smatra da HDZ drži kao taoce sve druge jer ne želi izabrati predsjedavajućeg Skupštine iz reda Bošnjaka, iako će novi - stari premijer biti Nevenko Herceg. Već smo pisali kako je vjerovatan cilj najjače hrvatske stranke da nizom poslovničkih promjena prvo razriješe pat poziciju u Klubu Srba, a onda svoju Zoru Dujmović izaberu za predsjedavajuću Skupštine.

"Dok oni razvlače pamet i sebi i narodu, mi imamo sve veći problem sigurnosti, nekontrolisani priliv migranata i bježanje domicilnog stanovništva u Evropu. Porodilje čekaju izmjene zakona, policajci svoj zakon o penzionisanju i niz drugih važnih tema", zaključio je Žuljević.

Ako je vjerovati hroničarima političkih zbivanja pred Hercegovačko-neretvanskim kantonom je još dosta čekanja da bi nova vlast, koja će opet u osnovi biti sastavljena od iste dvije stranke, ugledala svjetlo dana.