Jasna poruka
604

Mostarski radnici u zdravstvu: Ljekari su dobili 54 % povećanje plate, mi tražimo samo 17 %

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
"Tražimo jednaka prava za sve" jedan je od transparenata koji su radnici u zdravstvu istakli na današnjem štrajku upozorenju ispred Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar. Osnovni zahtjev štrajkača je povećanje plaća, a ono bi trebalo biti obuhvaćeno novim kolektivnim ugovorom koji Vlada HNK odbija.

Josip Masatović, predsjednik predsjednik Nezvisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar, kazao je kako za štrajk upozorenja postoji samo jedan razlog, Vladino neprihvaćanje njihovog prijedloga novog kolektivnog ugovora.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Pozivamo ih da još jednom razmotre svoju odluku kojom žele trenutni ugovor produžiti još jednu godinu. To je za sve ove ljude neprihvatljivo. Imali smo skupštinu, nismo zadovoljni prijedlogom i tražimo novi sastanak", poručio je Masatović.

Ukoliko Vlada HNK na željeni način ne odgovori zahtjevima sindikata u roku od 10 dana, najavio je generalni štrajk zaposlenika u zdravstvenom sektoru. Dodao je kako su plaće zaposlenika u zdravstvu zadnji put povećane 1. jula 2018. godine, a da je kolektivni ughovor istekao 1. avgusta ove godine.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Tražimo novi kolektivni ugovor, ali i povećanje satnice s 2,30 na 2,45 KM, kao i povećanje koeficijenata za 0,20 te uvođenje novih kategorija koje nisu predviđene starim kolektivnim ugovorom. To povećanje plaća okvirno bi iznosilo oko 17 posto, što je krajnje normalno jer su kolege koje rade u zdravstvu (misli na ljekare, op.a.) dobili povećanje od 54 posto", kazao je Masatović.

Mario Aničić, član sindikata, je kazao da ovako masovan odaziv na štrajk govori o opravdanosti zahtjeva, posebno o povećanju plata koje nije bilo duži period.

"Posao koji radimo je važan i to treba svi da vide. Znajući koliko pacijenata dnevno primimo, toliko i Vlada treba uložiti u nas, a tako i Zdravstveno osiguranje. Zbog malih plaća smo u velikim minusima", kazao je Aničić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

U posljednjih godinu i po preko 80 radnika napustilo SKB Mostar, a samo u ovom mjesceu 12 je uzelo neplaćeno. Oni se neće vratiti.

Štrajkom su obuhvaćene sve zdravstvene ustanove u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, više od 3.200 uposlenih.