Klix Studio
39

Muamer Bandić: Begović je kolateralna šteta sukoba u NiP-u, očekujemo da se povuče sa liste

F. H.
Gost današnjeg izdanja Klix Studija bio je kandidat za načelnika općine Novo Sarajevo ispred Stranke za BiH Muamer Bandić koji je komentarisao slučaj vezan za nositelja liste Stranke za BiH Omera Begovića te predstavio svoju planove ukoliko bude izabran za načelnika.

Prvo pitanje koje je postavljeno Bandiću je vezano za Omera Begovića koji je nositelj liste Stranke za BiH za općinsko vijeće Novo Sarajevo, a protiv kojeg je podignuta optužnica zbog pogodovanja optuženom za bludne radnje.

"U trenutku formiranja listi mi nismo znali da se protiv njega vodi neki krivični postupak, to je za nas također novost i očekujemo da gospodin Begović se zbog ovog postupka povuče sa liste. Ono što ja želim da kažem da ovaj postupak se vodi od 2016. godine u vladi kada je gospodin Konaković bio premijer. To nije počinjeno u školi u kojoj je Begović radio, to je počinjeno kao vannastavna aktivnost. Ovaj dečko koji je počinio to djelo očito se radi o sukobu između dvije struje u NIP-u, on je zet jednog od te dvije struje i gospodin Begović je kolateralna šteta jer nije pristao da bude dio NIP-a, vodi se protiv njega postupak iz moralnih razloga i političke odgovornosti očekujem da gospodin Begović podnese ostavku", kazao je Bandić.

Na pitanje kako je Konaković odgovoran zato što je na čelu liste osoba protiv kojeg je podignuta optužnica i kako to da nisu znali pored pisanja medija, Bandić je odgovorio da je 2016. se desilo djelo i da do danas nije bila potvrđena optužnica, jer da jeste bila CIK ne bi dopustio prijavu.

"Gospodin Begović je kada se to desilo tražio od skupštine, od vlade na čijem je čelu bio gospodin Elmedin Konaković, postavio je pitanje šta da uradi sa takvom situacijom jer se čovjek nalazi na bolovanju. Čovjek je bio na bolovanju i njemu su radna prava bila u mirovanju. Evo sad imate istu situaciju na državnom nivou. Čitava država ne zna šta da uradi sa Galićem koji je na bolovanju. Ne opravdavam, ali evo vam njegov upit prema vladi i skupštini. On pita da li treba da razriješi tog čovjeka dužnosti. Oklonost da djelo koje je počinio čovjek, nije učinio u radnom odnosu škole nego kao vannastavnu aktivnost jer je on i trener u drugoj školi", kazao je Bandić.

On je podvukao da nisu znali da se vodi istraga i da je Vlada KS dala saglasnost za imenovanje 2019. godine i pitao kako oni nisu znali da se vodi taj postupak.

"2019. godine mu je vlada dala saglasnost da bude direktor škole. To nije stranački organ, to je kao i neki drugi nedržavni organ. Nemoguće je saznati to od drugih organa. Zamislite u tom trenutku kada su mu dali saglasnost da to nije znala institucija Vlade. Ministarstvo mu dalo saglasnost", naveo je Bandić.

Nakon opaske voditeljice da su mediji i nakon toga pisali, Bandić je rekao da ukoliko je Begović odgovoran treba da odgovara i da treba da se povuče i da će ukoliko to sam ne učine uskratiti mu podršku i da će već u četvrtak zasjedati stranački organi.

Bandić je kazao da su stranke Trojke rušile svoje načelnike u Centru i Novom Sarajevu i da su građani bili taoci sukoba načelnika i vijeća i da su te stranke potrošile vrijeme.

"Meni su postupci javnih komunalnih preduzeća i neshvatljivi postupci načelnika, ja sam advokat i meni su te procedure potpuno jasne. Ja sam realizovao 200 miliona i nije bila nijedna prijava", kazao je Bandić.

Kazao je da je napustio SDA zbog Nedžada Koldže i nekih drugih osoba koje su upravljale procesima unutar SDA, ali da je istekao rok trajanja politikama kojima je upravljao Koldžo.

"Ja sam bio na listi 2018. godine i imao zapažen rezultat, samo trojica kandidata su imala više od mene glasova, ja sam imao oko 7.000 glasova", kazao je Bandić.

Bandić je naveo da Stranka za BiH nije željela da trguje državom i da su odbili pozicije u Vladi FBiH i da nisu htjeli da trguju interesima države.

"Ono što vidim u općinskom odboru SDA Novo Sarajevo da je došao mladi dečko, obrazovan, Kerim Balić koji očekujem da može donijeti promjenu i da Faruk Kapidžić može donijeti promjenu u kantonalnom odboru SDA", poručio je Bandić.

Opisao je Koldžu kao "one man show" čovjeka koji je sam upravljao svim procesima i da je SDA zbog njega izmijenila svoj statut. Za Benjaminu Karić kazao je da je ne poznaje i da su samo popili kafu i dogovorili da će imati korektnu kampanju.

"Ono što ja mogu zamjerit u političkom djelovanju stranaka Trojke to iznosim. Neprihvatljivo mi je da nije reagovala kao potpredsjednica SDP-a na suspenziju Ustava", naveo je Bandić.

Bandić je kazao da građani koji glasaju za njega trebaju podržati i listu za vijeće kako ne bi došlo do sukoba načelnika i vijeća.

Najavio je izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u svim padinskim naseljima gdje je to potrebno, najavio je rekonstrukciju nekategorisanih cesta i da će to pomoći cijelom kantonu kroz osiguravanje uslova za javni prijevoz.

"Mi želimo da formiramo zavod za besplatnu pravnu pomoć, da privrednici damo podršku, ali i građanima. Posebno podršku za osobe sa invaliditetom. Želimo da se za svaki planski dokument konsultuju osobe sa poteškoćama u razvoju", kazao je Bandić.

Pojasnio da želi da održavanje javnih površina i higijene bude u okviru javnom preduzeću ONS-a, kao što je slučaj sa LOKOM-om u Novom Gradu.

"Ukoliko ja dođem u općinu Novo Sarajevo i funkcionalno vijeće, garantujemo da ćemo imati čistu općinu Novo Sarajevo", naveo je Bandić.

Opisao je da žele napraviti sportskorekreativni centar nazvan po Enveru Šehoviću i da je jedna lokacija koja se razmatra na Hrasnom brdu.

"Planiramo da Vilsonovo šetalište i parking pored Robota bude jedan sportsko-rekreativni centar koji bi ušao u dio Vilsonovog šetališta", obećao je Bandić.

Cijeli intervju i gostovanje Muamera Bandića u Klix Studiju možete pogledati na našem našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.