Uhapšeni u akciji Incitat
128

Na Bjelašnici u toku pljenidba imovine načelniku Trnova Ibri Berilu i njegovim saradnicima

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Pripadnici Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH ovog jutra na Bjelašnici plijene nezakonito stečenu imovinu od osumnjičenih u nedavno provedenoj akciji "Incitat" u kojoj je uhapšen načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.
Pljenidba se radi po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu, a po prijedlogu Tužilaštva KS i u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS.

Berilo je uhapšen početkom augusta, a kasnije mu je određen jednomjesečni pritvor. Osim njega, akcijom su obuhvaćeni njegovi saradnici Nađa Milišić, Adis Mulaosmanović i Edina Džigal.

Berilo se sumnjiči da je sa općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.

Tužilaštvo KS je na ročištu za određivanje pritvora navelo da je za sada otkrivena načinjena šteta državi u iznosu od tri miliona KM.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Iako mu je određen jednomjesečni pritvor, to prema zakonu Berila ne sprečava da ostane načelnik Trnova i da bude kandidat na narednim općinskim izborima.

Berilo je uživao veliku podršku građana Trnova. Na izborima 2020. godine dobio je čak 83,08 posto glasova, a nakon hapšenja mu je podršku pružilo čak šest boračkih udruženja sa područja Trnova.