Suljagić objavio dokument
79

Na groblju koje je posjetila delegacija EU ukopani policajci odgovorni za nestanak Bošnjaka

B. H.
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić objavio je dokument na kojem se navode imena policajca MUP-a RS-a koji su odgovorni za nestanak Bošnjaka 1992. godine u Bratuncu.

"U ovom dokumentu crnogorske policije imena su pripadnika policije bosanskih Srba koji su krajem maja 1992. od crnogorskog MUP-a preuzeli grupu od više od 30 bošnjačkih izbjeglica nezakonito zatočenih na crnogorskom primorju. Svi su dovedeni u Bratunac, gdje su nestali su bez traga", napisao je Suljagić i priložio navedeni dokuemnt.

Dodao je kako je i Miroslav Deronjić, "alfa srpskog nacionalističkog projekta u istočnoj Bosni", u svom svjedočenju pred ICTY-jem poimence je spomenuo jednog od njih kao odgovornog za nestanak Bošnjaka zatočenih u Crnoj Gori.

"Poginuo je u borbi i sahranjen na vojničkom groblju u Bratuncu 1993. godine. Imam i fotografiju groba, ali je neću objaviti. Radi se o tome da se upravo tom vojniku delegacija EU poklonila kao "nevinom civilu". Njemu, a ne njegovim žrtvama", istakao je Suljagić.

U dokumentu se navode imena Petra Mitrovića i Predraga Perendića.

Podsjećamo, Delegacije Evropske unije je prije dva dana položila cvijeće na groblju u Bratuncu na kojem su sahranjeni i poginuli borci Vojske Republike Srpske. Kraj križa pod kojim je položeno cvijeće nalazi se i zastava Boračke organizacije Republike Srpske.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH su tvrdili da se polaganje cvijeća odnosilo isključivo na civilne žrtve, koje su također sahranjene na tom groblju.