Jesu li poplave utjecale?
64

Na pijacama u Sarajevu pojeftinilo nekoliko vrsta povrća, proizvoda iz poplavljenih područja skoro i nema

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Blokirana magistralna cesta M-17, koja se smatra žilom kukavicom između dva dijela naše zemlje, nije mnogo utjecala na pijace u Sarajevu i formiranje cijena nakon poplava koje su zahvatile Jablanicu i Konjic.

Tako su nam rekli trgovci koje svoje proizvode prodaju na pijacama na Otoci i Grbavici. Pojašnjavaju da je roba, i u vrijeme nesreće koja je zadesila nekoliko dijelova BiH, stizala na njihove tezge jer su dobavljači išli zaobilaznim putem ili preko Nevesinja.

Iz Hercegovine nabavljaju mandarine koje sada koštaju oko tri, tri i po marke, kivi je pet, a kestenje oko šest maraka. Tu su cijene ostale iste.

Ipak, došlo je do promjena kada je riječ o cijenama nekoliko vrsta povrća.

Kilo špinata i blitve je do nedavno na pijaca se plaćalo 10 KM, dok sada iznose osam maraka. Štaviše, jučer i danas je došlo do novog pojeftinjenja pa tako sada košta oko sedam maraka.

Tu spada i buranija pa se tako kilogram ovog povrća do prije nekoliko sedmica plaćao 10 KM, a sada iznosi osam.

Cijena karfiola i brokule se također promijenila čak za četiri marke pa tako sada košta oko pet do šest KM.

Prodavači su nam rekli kako poplave i blokade puteva nisu utjecale na formiranje takve cijene već da se isto dešava svake jesenje i zimske sezone.

Na pijaci Grbavica smo pronašli i paradajz koji se nabavlja iz Buturović Polja i košta oko pet maraka, dok su nam trgovci na Otoci rekli kako više nemaju proizvode iz dijelova koji su bili zahvaćeni poplavama.

Obje vrste grožđa se plaćaju oko šest, šest i po maraka.

Na istoj pijaci se nabavljaju mandarine iz Hercegovine koje koštaju oko tri marke, kao i paprike roge čiji kilogram se plaća oko tri i po marke. Zanimljivo, paprika koje se nabavljaju iz drugih zemalja na ovoj pijaci koštaju sedam i po KM.

Još nešto što bi mogli kupci zapaziti jeste da na grbavičkoj pijaci nisu naznačene cijene ni na jednom štandu, dok na Otoci svaki štand ima istaknute cijene.