Akcija "Lovac"
1

Na području Bileće uhapšena dva službenika Granične policije BiH

S. M.
Tužilaštvo BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
U antikorupcijskoj akciji slobode je lišeno više osoba, među kojima i dva policijska službenika Granične policije BiH, koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja i primanje dara ili drugih oblika koristi u dužem vremenskom periodu.

Postupajući po nalogu i pod nadzorom tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju, policijski službenici Granične policije BiH, na području Bileće i okolice, realizovali su operativnu akciju "Lovac", usmjerenu na otkrivanje i krivično procesuiranje organizovane kriminalne skupine koja već duže vrijeme djeluje na tom području.​

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela - udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima: krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznim proizvodima, zloupotreba službenog položaja ili ovlasti te primanje dara i drugih oblika koristi. ​ Osumnjičeni policijski službenici se sumnjiče da su duži vremenski period, zloupotrebljavajući službeni položaj, prilikom obavljanja radnih zadataka, u toku radnog vremena, omogućavali drugim osumnjičenim osobama krijumčarenje akciznih i drugih proizvoda preko državne granice, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon kriminalističke obrade te izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju Tužilažstva BiH, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv koruptivnih krivičnih djela, naročito korupcije unutar institucija za provođenje zakona.