Vatra gori nekoliko dana
1.1k

Na Tjentište stigli helikopteri iz Srbije koji će pomoći u gašenju požara

S. Š.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Dva helikoptera za gašenje požara iz Srbije stigla su na Tjentište, gdje će se priključiti akciji gašenja velikog požara na lokalitetu Nacionalnog parka "Sutjeska".

Na lokalitetu Tjentište od subote gori stoljetna crnogorična šuma i zbog alarmantnosti situacije, helikopteri iz Srbije će pomoći helikopterima Helikopterskog servisa Republike Srpske i Oružanih snaga BiH, kao i vatrogascima, pripadnicima Civilne zaštite i radnicima NP "Sutjeska" u gašenju vatre.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da se dva helikoptera Srbije uključuju u gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska" i da očekuje da će danas biti urađen veliki posao na požarištu. Rekao je i kako je odmah, po izlasku na teren prvog dana, znao da će biti potrebna međunarodna pomoć pri gašenju požara.

"Mi radimo do jutros, sad nastavljamo zajedno i radit ćemo dok ne padne noć. Očekujemo da danas napravimo veliki posao. Јak vjetar otežava gašenje, kao i jako visoka temperatura koja je trenutno 36 stepeni", rekao je Kusturić.

Kusturić je zavalio Hifa oilu na donaciji deset tona goriva za helikoptere koji gase požar, a koje je sinoć dostavljeno na Tjentište. Kusturić je naveo i da helikopteri iz RS imaju kapacitet vedra 1.000 litara, OS BiH također jedan od hiljadu i drugi od 450, dok je kapacitet vedra jednog helikoptera iz Srbije 3.500-4.000, a drugog 1.200.

Načelnik Foče Milan Vukadinović rekao je kako je situacija na lokalitetu mnogo bolje u odnosu na jučer.

"Stanje je dosta bolje u odnosu na jučer. Iskreno se nadam da ćemo do kraja dana uz djelovanje svih helikopterskih jedinica staviti pod kontrolu ovaj požar. Izgorilo je stotine hektara crnogorične šume, stoljetne borovine i šteta je ogromna", kazao je Vukadinović.

Prema procjenama direktora Nacionalnog parka Sutjeska Zorana Čončara, izgorilo je prreko 300 hektara trave, ali je izgorilo i dosta crnogorične šume. Prema njegovim riječima, nije ugrožena prašuma jer se nalazi s druge strane puta, a samim tim nije ugrožena ni putna komunikacija.

Požar već nekoliko dana gori i prijeti da se proširi i uništi Nacionalni park Sutjeska, iako je do sada već uništen veliki dio. U proteklim danima je požar bio i predmetom političkog sukoba jer su iz RS-a htjeli da angažuju helikoptere iz Srbije prije nego što se iskoriste kapaciteti Oružanih snaga BiH.

Osim svega toga, postojala je opasnost da se požar proširi ugrozi put između Foče i Gacka, no to je spriječeno nadljudskim naporima svih koji su uključeni u gašenje požara.