Općina Novi Grad
96

Načelnik Semir Efendić ugostio najuspješnije studente Univerziteta u Sarajevu

N. V.
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je danas prijem za najbolje studente s područja ove općine, dobitnike priznanja Zlatna i Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu.

Tom prilikom načelnik je najboljm među najboljim studentima čestitao na postignutim rezultatima tokom svog školovanja i poželio im sreću i u budućem životu i radu. Ovom prilikom, studentima koji su se svojim trudom, radom i postignutim rezultatima izdvojili u naročito uspješne studente, uručene su simbolične nagrade, kao jedan vid podrške i priznanja od lokalne zajednice, za ono što rade.

"Osim toga što Općina Novi Grad Sarajevo svake godine stipendira veliki broj učenika i studenata, te iz budžeta izdvaja oko pola miliona konvertibilnih maraka, danas smo organizirali jedan prijem za najuspješnije studente Sarajevskog univerziteta, koji stanuju u općini Novi Grad. Od 24 najuspješnija studenta deset je odlikovano Zlatnom, a 14 Srebrenom značkom, to je naš ponos i ovo je neka vrsta poštovanja prema njihovim rezultatima i svemu onome što su radili. Važno je da znaju da lokalna zajednica u kojoj žive zna za njihove rezultate i mi ih pratimo kroz cijelo školovanje, i kada na kraju toga dođe i značka, biti najbolji od najboljih, to je za nas jedan ponos. Ovo je prilika da se vidimo i da im čestitamo na njihovim rezultatima, pa da i oni poslije njih znaju da mogu računati na jednu vrstu podrške i nagrade od Općine, ukoliko ostvare najbolje rezultate", kazao je načelnik Efendić.

Nasiha Nuhanović, dobitnica duple Zlatne značke, na bachelor studiju Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i na magistarskom studiju u Centru za interdisciplinarne studije u saradnji sa Univerzitetom Bolonja u Italiji, kazala je da joj je današnji dan posebno značajan, jer je neko prepoznao da dosadašnji rad i trud treba biti na neki način nagrađen.

"Trenutno sam zaposelna kao pripravnik u Direkciji za EU integracije i to je moje opredjeljenje, tj. međunarodni put Bosne i Hercegovine, u oblasti pravde, ljudskih prava itd. Smatram da je današnji poziv od strane Općine u našu čast i naše zalaganje, jedno veliko priznanje, jer se nismo susreli sa nekim velikim priznanjem za sve ono što smo do sada ostvarili. Ovo je definitivno ohrabrujući momenat za sve nas", kazala je Nuhanović.

Studentica na drugom ciklusu na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Nejra Kulovac, dobitnica Srebrene značke za prvi ciklus studija engleskog jezika i književnosti, zahvalila se Općini Novi Grad Sarajevo na čelu sa načelnikom Efendićem što su na ovaj način uloženi trud i rad nagradili.

"Smatram da je ovo što je Općina priredila za nas veliki iskorak kojim su pokazali da cijene naš trud i rad. Smatram da to motiviše mlade da i dalje rade i da se još više trude u budućnosti. Trebalo mi je mnogo vremena da postignem dobre rezultate, dosta toga sam zapostavila u privatnom i društvenom životu, ali se to na kraju isplatilo", kazala je Kulovac.

Najbolji među najboljima je i Alek Isaković, dobitnik Zlatne značke za oba studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, kazao je da je posebno sretan što je jedan od danas nagrađenih, jer svakome kako kaže znači da je njegov rad priznat.

"Nama je već završenim studentima značajno priznanje za kompletan naš rad. Općina na čelu sa našim načelnikom prepoznala je trud i rad, te se nadam da će i ostale institucije imati tu tendenciju da prepoznaju šta mladi ljudi rade i koliko vrijede u ovoj državi", istakao je Isaković.

Većina ovih studenata bili su korisnici programa stipendiranja Općine Novi Grad u proteklim godinama. Svima njima uručene su skromne novčane nagrade za koje su putem inicijative i odluke na Općinskom vijeću izdvojena dodatna sredstva u iznosu od 15.000 KM. Dobitnici Zlatne značke dobili su po 750 KM, a dobitnici Srebrene značke po 500 KM.