Zabrana prodaje zemlje
80

Načelnik Vareša o odluci Ustavnog suda: Naše namjere nisu iste, mi od države ne želimo oduzeti ništa

I. Sa.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o zabrani prodaje, odnosno raspolaganja državnom šumom u Varešu, koju krči britanska firma Adriatic Metals, a van snage je stavljena i odluka vlasti u bh. entitetu Republika Srpska o prodaji državne imovine na Jahorini.
Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš se oglasio povodom ove odluke. Tačnije, poslao je otvoreno pismo javnosti u kojem navodi da ova dva slučaja nisu ista.

"I dalje čekamo da izvršimo uvid u cjelovitu objavljenu sudsku odluku, no već u ovom momentu mogu reći da ova dva slučaja nikad nisu trebala biti dovedena u istu ravan. U Varešu je zemljište ustupljeno kako bi se na njemu smjestilo postrojenje za skladištenje jalovine. Znači, Odluka Vlade FBIH je predvidjela privremeno korištenje šumskog zemljišta u druge namjene koje su Odlukom tačno definirane bez promjene titulara", navodi Marošević.

Dalje kaže kako je zemljište na Jahorini predviđeno za prodaju.

"Sam čin prodaje bi doveo do promjene titulara. Naše namjere nisu iste u poređenju s Jahorinom, jer mi, istinski, ne želimo od vlastite države oduzeti ništa. Mislim da je iznimno važno da javnost uvidi tu razliku. Moram se obratiti i predsjednici Ustavnog suda BiH, koja je komentirajući privremeno donošenje privremene odluke na konstataciju jednog novinara da je uništeno nekoliko hektara šume, nepovratno, odgovorila 'Nažalost, ali naš cilj je bio da zaustavimo, ...'. Ne očekujem od novinara da zna sve pojedinosti jednog slučaja, ali od predsjednice Ustavnog suda BiH, netom nakon donesene odluke o privremenoj mjeri – očekujem. Također, ne mogu da se ne zapitam hoće li ovakva odluka Ustavnog suda BiH imati posljedice u drugim dijelovima BiH, gdje su u posljednjih nekoliko godina niži nivoi vlasti dodjeljivali državnu, šumsku ili poljoprivrednu zemlju investitorima za izgradnju energetskih postrojenja, posebno solarnih elektrana", kazao je Marošević, ali nije objasnio niti demantovao da je veliki dio šume već posječen.

On je također iznio mišljenje o tome da je firma Adriatic Metals oživjela Vareš, osnažila populaciju i ekonomske aktivnosti.

"Dodatno, vratio nam je snažnu rudarsku tradiciju te stanovništvu dao osjećaj ponosa i svrhu da ovdje žive i rade. Ponosni smo što je najveća poslijeratna investicija realizovana upravo u našoj Općini, u našem Zeničko-dobojskom kantonu. 450 miliona dolara i više od 500 direktno i indirektno zaposlenih ljudi je nešto što bi svaka vlast u BiH trebala podržati. Svima je poznato koliko je ovaj projekat uložio i u našu lokalnu zajednicu. Razvoj rudarskog sektora predstavlja priliku za dugoročnu održivost i razvoj općine i poboljšanje životnog standarda svih članova zajednice. Uspjeh Adriatic Metals je uspjeh Bosne i Hercegovine, koja je pokazala da je spremna za velike međunarodne investicije u rudarskom sektoru. Nećemo dopustiti da nam bilo šta stavi tamnu mrlju na ovaj uspjeh", podcrtao je Marošević.

Ustavni sud BiH je, između ostalog, u odluci istakao o ova dva zemljišta:

"U obje odluke Ustavni sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje predstavlja državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja, kako je to Ustavni sud utvrdio u svojim ranijim odlukama koje se odnose na isto pitanje".