Nužna odluka
29

Nakon hapšenja Hadžibajrića, Mirsada Smajić privremeno preuzima upravljanje općinom

T. K.
Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo sutra će donijeti odluku da Mirsada Smajić privremeno zamijeni Ibrahima Hadžibajrića na mjestu načelnika Općine Stari Grad, nezvanično saznaje Klix.ba.

Odluka je pokrenuta nakon akcije "Start", koja je prošle sedmice sprovedena u Sarajevu, a u kojoj je uhapšen dugogodišnji načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić.

Njemu je određen jednomjesečni pritvor, pa se donošenje odluke smatra nužnim. Smajić, koja treba da preuzme dužnost, prije je radila kao pomoćnik načelnika, a trenutno obnaša funkciju državnog službenika.

Kako se najavljuje, incijativa za smjenu Hadžibajrića biće podnesena na sjednici 30. maja.

Podsjećamo, vijećnik Općinskog vijeća Stari Grad Vedad Deljković skupio je potrebne potpise vijećnika kako bi se na dnevni red uvrstila inicijativa za smjenu aktuelnog načelnika.

Kako je Deljković u razgovoru za Klix.ba objasnio potpise će predati na narednoj sjednici Općinskog vijeća 30. maja te će se za pokretanje inicijative za smjenu načelnika sačekati ishod narednog Hadžibajrićevog ročišta koje će biti održano početkom juna.

Ukoliko Hadžibajriću bude produžen pritvor bit će sazvana vanredna sjednica jer, kako nam je Deljković rekao, Općina ne može biti ničiji talac.

"Pokrenut ću skupljanje potpisa za inicijativu za opoziv načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, kako bi građani na referendumu mogli odlučiti da li žele da i dalje općinu vode lica sa optužnicama za organizovani kriminal", najavio je ranije Deljković.