Rudarstvo u entitetu
81

Nakon HDZ-ovog zahtjeva da kantoni upravljaju rudnim bogatstvima u FBiH, zakon povučen iz parlamenta

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održava se danas u Sarajevu, a prije početka je iz parlamentarne procedure povučen Prijedlog zakona o rudarstvu.
Ranije je HDZ uložio amandman na Prijedlog, prema kojem bi kantoni imali nadležnost u eksploataciji skoro svih prirodnih resursa. To je upravo jedan od razloga zašto je Prijedlog jutros povučen.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je uputio dopis Parlamentu FBiH u kojem navodi da Vlada FBiH povlači ovaj zakon s ciljem dodatnog usaglašavanja.

Prema našim informacijama, ono što je potrebno dodatno usaglasiti su amandmani HDZ-a te PDA. Ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić je imao nekoliko zamjerki u dijelu zakona koji se odnosi na zaštitu na radu, dok je SDP-ov zastupnik Kadrija Hodžić imao nekoliko ekonomskih zamjerki.

Sjednica Predstavničkog doma FBiH, 12. redovna, počela je bez ovog Prijedloga zakona o rudarstvu na dnevnom redu, ali će zastupnici raspravljati o drugim važnim stvarima.

Jedna od interesantnijih inicijativa je dodjeljivanje statusa grada Novom Travniku i Kiseljaku, uprkos tome što ni sam Travnik još nije postao grad.

Također, raspravljat će se o tri zakona iz resora rada i socijalne politike i to Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom, Zakon o socijalnim uslugama i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih.

Inače, današnjom sjednicu predsjedava Dragan Mioković, koji je prethodno izabran na ovu poziciju nakon ostanke Mirjane Marinković Lepić.