Govorila o brojnim temama
1.3k

Nakon izjave Bisere Turković o ukidanju entiteta, političari iz RS-a traže ostavku i izvinjenje

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković prilikom gostovanja na FACE TV-u sinoć, između ostalog, kazala da bi ukidanje entiteta u BiH "trebalo učiniti voljom naroda, a naravno i podrškom stranaca", iz Republike Srpske su stigle brojne osude.

Turković je govorila o Kongresu SAD-a na kom se govorilo i o Bosni i Hercegovini, o Zakonu o kršenju ljudskih prava koji je usvojila EU i promjenama koje bi međunarodna politika mogla donijeti u BiH. Tim povodom je govorila o ideji ukidanja, kantona, entiteta i Distrikta, odnosno promjeni ustava.

Zvaničnicima iz Republike Srpske posebno je zasmetala ta izjava o ukidanju entiteta "voljom naroda" i navodno poređenje srpskog naroda sa nacistima. Neki su je osudili, dok su drugi tražili ostavku i izvinjenje.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je izrazio zabrinutost zbog "konstantnog neuvažavanja drugih naroda od bošnjačkih nosilaca funkcija u državnim institucijama".

"Izjava Turković, ne samo da ne priliči ministru vanjskih poslova bilo koje zemlje, već duboko vrijeđa osjećaje i oživljava strahote koje je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu", rekao je Tegeltija.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je kazala kako su riječi Bisere Turković zapravo odraz sarajevskog ekstremizma, te da ona takva ne može predstavljati BiH.

Predsjednik vlade ovog entiteta Radovan Višković je kazao da bi u normalnom svijetu ljudi koji su "zaslijepljeni mržnjom" bili smijenjeni sa ovako važne javne funkcije.

"Bisera Turković obmanjuje javnost u BiH i sama pokazuje da na ovakav način i ovakvim izjavama BiH nije ni održiva", istakao je Višković komentarišući da je RS upravo nastala voljom naroda i da se sličnim izjavama samo jača želja za razvijanjem RS-a.

Nisu se oglasili samo vladajući iz Republike Srpske, s obzirom na to da je i predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao da su izjave ministrice vanjskih poslova "skandalozne, neprihvatljive i netačne". On ističe da bi ovakva retorika mogla vratiti "spiralu sukoba u BiH" i da se moraju poduzeti nekakve mjere i potezi nakon njene izjave.

PDP-ov zastupnik u Parlamentu BiH Branislav Borenović je pozvao sve političke sudionik u BiH da Republiku Srpsku prihvate kao jednu trajnu realnost s obzirom na to da je ona "trajna kategorija koja ima međunarodnu verifikaciju".