Novi namet
131

Naplata parkinga Mostarce rastjerala s poznatog izletišta Bunica, dolaze samo stranci

G. Š.
Naplata parkinga koja je prošlog utorka počela na poznatom mostarskom izletištu Bunica je rastjerala Mostarce sa omiljenog okupljališta koje je za mnoge bilo spas u bijegu od ekstremnih vrućina.

Da su gužve koje su obilježavale ovo mjesto do prošle sedmice naglo nestale uvjerila se naša ekipa prilikom današnje posjete, gdje je zatekla svega nekoliko automobila i rijetke goste koji uživaju u prirodnim ljepotama mostarskog izletišta.

Prilikom obilaska Bunice doznali smo kako su gosti koji nisu žalili platiti parking za proveden dan u raskoši prirodnih ljepota uglavnom oni koji su stigli iz dijaspore i drugih bosanskohercegovačkih gradova koji su i ranije dolazili na ovo izletište, svjesni da će apsolutno uživati.

Jedna porodica iz Sarajeva nam kaže kako godinama ljetuje na Bunici jer ima porodičnu kuću i blizini i da ove godine posebno uživa jer je uređeno i nema gužvi. Pohvalili su uvođenje naplate parkinga i uređenje Bunice koje im je kako kažu bilo vidljivo pri samom dolasku na izletište.

Riječi hvale imali su ostali gosti koji su uživali u činjenici da nema velike gužve i da mogu apsolutno uživati u ljepotama prirode.

Međutim nezadovoljstvo nam je iskazao jedan Mostarac kojeg smo sreli pri izlasku sa Bunice govoreći kako mnogi njegovi prijatelji koji su bili redovni gosti Bunice više ne dolaze zbog naplate parkinga.

"Ovo nije trebalo uraditi ovako najednom. Ljudi su ogorčeni i bojkotiraju naplatu parkinga tako što ne dolaze", kazao nam je Mostarac nezadovoljan novonastalom situacijom na omiljenom izletištu.

Doznali smo i kako zbog naplate parkinga građani Mostara osvježenje u prirodi sada traže na drugim lokalitetima koji nisu uvedeni u režim naplate parkinga.

Cijena dnevne karte parkinga na Bunici je 5 KM za sve posjetioce, a mnogi građani su to ocijenili kao veliki izdatak u vrijeme kad je sve poskupjelo ali i namet na koji nisu računali ovog ljeta.

Direktor Mostar Parkinga Ivan Barbarić za naš portal kaže kako nije iznenađen bojkotom građana zbog naplate parkinga, jer je to slična situacija kakva se događala i na početku naplate parkinga u gradu Mostaru, te se nada da će s vremenom prihvatiti da se parking jednostavno mora plaćati, kao i svugdje u svijetu.

Ističe kako se na naplatom parkinga krenulo u cilju da se izletište Bunica konačno uredi i vrati nekadašnji sjaj, kad su dolazili tu na ljetovanje gosti iz cijele regije.

"Cjelokupan plana uređenja kupališta Bunice je planiran prije par mjeseci kad smo krenuli u akciju sa ostalim javnim preduzećima. Sudjelovalo i JP Parkovi i JP Vodovod, čak i neke lokalne udruge, da se parking uređuje i da se izravna kako bi se auta mogla na fin način parkirati, sa ciljem da sredstava od parkinga u potpunosti iskoristimo za daljnje uređenje kupališta.To je tek početak onoga što se planira napraviti na Bunici, ali da bi se bilo šta uredilo morali smo krenuti od jedne startne tačke. Donesena je odluka na Gradskom vijeću i dopuna odluke kojom će se tokom ljetnog perioda naplaćivati cjelodnevna karta u jedinstvenom iznosu od 5 KM i sva ta sredstva će se ponovno koristi za uređenje parkirališta i ostalih dijelova kupališta Bunica, koliko god to novaca bude", kazao je Barbarić za Klix.ba pojašnjavajući plan rekonstrukcije izletišta Bunica.

Naglašava kako postoji projekt uređenja tog kupališta i da se ne planira samo od naplate parkinga uređivati , ali da se od nečega moralo konačno krenuti.

"Na Bunici se parking naplaćivao i prije i to je jednostavno neki logičan korak da se uvodi red. To je namjera Grada Mostara i nas koji smo parking servis koji pokušava u tom dijelu uvesti reda i akumulirati neka sredstva koja ćemo ponovno vraćati u taj sustav", zaključio je Barbarić u razgovoru za naš portal.