Sutra javno okupljanje
352

Naprijed traži smjenu Schmidta i poziva građane da se odazovu skupu Kruga 99 ispred OHR-a

A. Ku.
Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed (Foto: T. S./Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed (Foto: T. S./Klix.ba)
Stranka Naprijed je pozvala javnost da iskaže podršku Asocijaciji nezavisnih intelektualaca Krug 99 i prisustvuje održavanju javne press konferencije u znak protesta zbog antibosanskog i antievropskog djelovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta.
Naime, Krug 99 će sutra u 17:00 sati održati javnu press konferenciju, preko puta zgrade OHR-a.

Iz stranke Naprijed navode da su zbog izrazito negativnog djelovanja i istih takvih izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta tražili od Vijeća za implementaciju mira njegovu hitnu smjenu.

Istaknuto je da se smjena traži zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića, kojeg je visoki predstavnik izjednačio sa Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

"Spominjanjem zločinca osuđenog u Hagu za genocid i brojna druga zlodjela u bilo kojem kontekstu uz rahmetli Aliju Izetbegovića predstavlja nesumnjivo veličanje zločinca, koje je zakonom kažnjivo u Bosni i Hercegovini. To nije samo moralno i političko dno, nego i krivično djelo zbog toga što se ratni zločinac izjednačava sa herojem odbrane Bosne i Hercegovine, međunarodno priznatim državnikom i čovjekom koji je širom svijeta prepoznat kao lider mira, dostojanstva i jednakosti", navode iz stranke Naprijed.

Dodaju da traže da Vijeće za implementaciju mira održi hitnu sjednicu i smjeni aktuelnog visokog predstavnika iz pomenutih razloga, kada već on lično nema morala ni kredibiliteta da se izvini, povuče svoju izjavu i sam se povuče sa pozicije visokog predstavnika.

"Poštovani sugrađani, članovi i simpatizeri stranke Naprijed BiH!, bitno je da svojim prisustvom navedenoj press konferenciji pružimo podršku i pokažemo jedinstvo i odlučnost u zaštiti jedine nam države Bosne i Hercegovine", poručuju iz stranke Naprijed.