Glasovi su rekli svoje
108

Narod i Pravda je vodila pogubnu politiku u Centru, da li će Konaković tražiti odgovornost

A. L.
Sarajevska Općina Centar preživjela je velike turbulencije od lokalnih izbora 2020. godine do danas. Lokalna Narod i pravda je pokušala s čela općine skinuti načelnika Srđana Mandića, ali na kraju joj se to obilo o glavu.

Sve je počelo sredinom 2023. godine kada su Mandić i članovi Općinskog vijeća Naroda i pravde ušli u sukob. Sve je rezultiralo time da je Općinsko vijeće donijelo odluku o pokretanju Mandićevog opoziva. Nešto više od 12 mjeseci kasnije ispostavilo se da je Mandić izašao neokrznut iz te borbe, a da je Narod i pravda pretrpjela velike gubitke.

To najbolje pokazuju izborni rezultati koji su, na kraju krajeva, jedini relevantni. Mandić je suvereno porazio rivale u utrci za načelnika. Prije toga je ostvario pobjedu i samim tim što je bio kandidat za načelničku poziciju jer je prethodno u sarajevskoj Trojci došlo do velikih turbulencija oko toga.

S druge strane, Narod i pravda je za sada osvojila 13 posto glasova za Općinsko vijeće u Centru, tačnije 2.130 glasova. Poređenja radi, Narod i pravda bila je najuspješnija stranka u Centru prije četiri godine. Tada je osvojila 5.726 glasova, odnosno više od 22 posto.

Prema nekim procjenama ova stranka će nakon izbora izgubiti čak četiri vijećnika u Općinskom vijeću, dok će Naša stranka ostati na istom broju. Najveći skok u ovoj općini doživjela je Stranka za Bosnu i Hercegovinu koja bi trebala dobiti dodatna četiri vijećnika.

Dakle, kad sve saberemo i oduzmemo, Narod i pravda je jedan od najvećih poraza na ovogodišnjim lokalnim izborima doživjela upravo u Centru. Lokalni vođa stranke Jasmin Ademović i dio ljudi koji stoje uz njega su ostajali do kraja istrajni u politici prema Mandiću, ali na kraju su, očigledno, samo koštali svoju stranku dobrog rezultata u vrlo važnoj općini za čelnike stranke.

Ostaje za vidjeti da li će Elmedin Konaković i čelnici stranke tražiti odgovornost za očigledno neuspješnu lokalnu politiku stranke u Centru.