Federalna vlast
23

Naša stranka kritikovala rad ministra Rimca: Nećemo biti saučesnici u nečemu što prerasta u zločin

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Naša stranka osvrnula se na rad federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca te su zatražili njegovu odgovornost zbog situacije s onkološkim pacijentima.

Kako su naveli iz Naše stranke, onkološki pacijenti u Federaciji BiH se konstantno suočavaju s borbom oko nabavke lijekova.

Mnogi od njih zbog nedostatka finansijskih sredstava preskaču prijeko potrebne terapije kada im doktori kažu da lijekova nema i da terapiju mogu primiti samo ako lijek sami kupe.

"Višegodišnji problemi sa lijekovima potrebnim onkološkim, ali i drugim pacijentima, nisu izgovor ministru Rimcu za nemaran odnos prema pacijentima, ali i prema zastupnicima i zastupnicama koji su od njega tražili i očekivali da će početi rješavati ovaj problem. Pozivamo ga na odgovoran, savjestan i profesionalan odnos prema svojoj dužnosti i insistiramo da se, u skladu sa Poslovnikom, pojavi na narednoj sjednici i da odgovori na pitanja zastupnica i zastupnika. Pozivamo ga da hitno preduzme sve potrebne radnje i osigura nedostajuće lijekove ili da podnese ostavku. Ovako ne može ostati jer Klub Naše stranke neće biti saučesnik u nečemu što prerasta u zločin prema našim najugroženijim građankama i građanima", ističu iz Naše stranke.

Poručili su kako se ovakav odnos ne može tolerisati.

"Ne prihvatamo nikakva opravdanja za ovu nedopustivu situaciju, a koja ovih dana učestalo dolaze iz ministarstva, zbog proste činjenice da su isti lijekovi dostupni u Republici Srpskoj. Pozivamo HDZ 1990 iz koje dolazi ministar Rimac, ali i sve druge članove koalicije, da nipošto ne tolerišu neodgovoran i nemaran odnos prema javnoj dužnosti svojih imenovanih dužnosnika, pogotovo ne u trenucima u kojima građanke i građani njihov nemar i nerad skupo plaćaju svojim zdravljem, pa čak i životima", poručuju iz Naše stranke.