Zapisnik sa sastanka
58

Nasilje u Bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu: Kao glavni sudionik se pominje direktoricin sin

N. V.
Prva bošnjačka gimnazija
Prva bošnjačka gimnazija
Prije četiri dana je održana vanredna sjednica Vijeća roditelja JU Prve bošnjačke gimnazije, kojoj su prisustvovali predstavnici roditelja i pedagogica škole. U posjedu smo zapisnika sastanka iz kojeg se vidi o čemu su razgovarali.

Na početku se navodi da je sjednicom predsjedavala predsjednica Vijeća roditelja, a da je jedina tema bila Informacija o aktuelnim dešavanjima povodom pojave neprihvatljivih oblika ponašanja u školskom objektu.

Predsjednica je dala uvodno izlaganje o tome zbog čega su se sastali i o nasilju koje se dogodilo u školi, a u zapisniku je istaknuto najvažnije iz tog izlaganja.

"Direktorica se izvinila svima u svoje ime, u ime saradnika. Kao glavni sudionik se spominje njen sin. Navela je i situaciju kada je njen stariji sin prije nekoliko godina ponio drugu ruksak, dok je drug udario drugog učenika. Direktorica je i tada tražila snižavanje vladanja, jer je bio saučesnik. Zbog toga želi da i ovaj put jasno kaže da će svi učenici odgovarati, bez obzira na to čiji su", navodi se.

Također se dodaje da je ovo "igra koja je prerasla u nešto veće i puno gore".

"Bilo je i dobrovoljnih i nedobrovoljnog učešča u istoj. Gruba I neprihvatljiva igra za školu. Udarali su se dječaci koji se druže, morat će se ovo stručno tretirati. Štitit ćemo hrabre koji su prijavili. Prema njenim saznanjima ovo je trajalo od srijede do srijede, nekad i po dvije minute", navodi se u zapisniku.

Krivicu su uvidjeli i u medijima, optužujući ih da čine hajku i da se "previše zanimaju za ovaj slučaj". Tvrdi se kako zanimanje javnosti ne bi bilo ni blizu ovoliko da je u pitanju neka druga škola, a ne Bošnjačka gimnazija i da nije uredu što su roditelji o ovome saznavali iz medija. Međutim, roditelji se ne slažu sa tom konstatacijom, navodeći da je prvo upozoreno na nasilničko ponašanje, a da je došlo do reakcije nadležnih tek nakon što su se mediji počeli interesovati za ono što se dogodilo.

"Zabrinutost je iskazana kako ova pojava nije primjećena od nastavnika dezurnih, drugih radnika u skoli. Roditelji imaju infomaciju da jedna od higijeničarki je i upozorila djecu te je nejasno zašto se nije postupalo odmah u smislu da prijave dešavanje a ne da se čeka izvana informacija o tome", navedeno je u zapisniku.

Isti dan je održan i sastanak sa Vijećem učenika uz prisutvo direktorice i pedagogice. U zapisniku se na osnovu riječi direktorice i pedagogice navodi: "Pitala sam ih da li se osjećaju sigurno. Većina je rekla da se osjeća sigurno, ali je bilo i učenika koji su rekli da se ne osjećaju sigurno".

Razgovarano je i o kazni učenicima, a u zapisniku stoji: "Škola će ispoštovati sve korake koji su predviđeni Pravilnikom o provođenju mjera odgojnoobrazovne podrške i stručnog tretmana učenika. Individulani plan brige bit će izrađen za svakog učenika pojedinačno. Izreći će se odgojno-disciplinska mjera. Za sada učenicima je sniženo vladanje i neće ići na generacijsko putovanje. Svaki učenik se prati tri mjeseca po navedenim Pravilnicima I radi se sa njima od strane struke, ukoliko učenik pokaže ponovo isti ili sličan oblik ponašanja koji po Pravilima škole nije dozvoljen, tada može biti izrečena mjera prebacivanja u drugu školu".

Naknadno su doneseni zaključci sa ove sjednice Vijeća roditelja, koje kompletno prenosimo u nastavku:

Vijeće roditelja Prve Bošnjačke gimnazije (VR PBGS) je, zbog nemilih događaja i pojave neprihvatljivog ponašanja unutar škole, održalo Vanrednu sjednicu na kojoj su pored predstavnika odjeljenja bile prisutne direktorica i pedagogica škole. U prvom redu svi izražavamo žaljenje da su naši učenici učestvovati u ovakvim događajima, te da svakom povrijeđenom u toku ovih dešavanja želimo poručiti da su roditelji na strani istine i pravde. Posebno se zahvaljujemo učenicima koji su hrabro prijavili učesnike u incidentu, jer nas to kao vaše roditelje ohrabruje da i dalje djelujemo na promoviranju vaših interesa i zaštitimo vas u nakani da živite moto škole “Natječimo se u dobru”, što je i potvrđeno vašim hrabrim istupom. VR PBGS pozdravlja transparentnost koju su Uprava i stručne službe škole pokazale u ovoj situaciji. Posebno ističemo da je komunikacija sa Vijećem roditelja važna i u predstojećem periodu, jer je ovaj način komunikacije prilika da ohrabrimo roditelje i učenike da uvijek mogu prijaviti neprihvatljivo ponašanje, te da je bolje da to urade na vrijeme, prije eskalacije, kao i da će takvo ponašanje biti adekvatno sankcionisano.

VR PBGS daje punu podršku radu stručnih službi škole i nadležnih istražnih organa koji je usmjeren ka rasvjetljavanju ovog nemilog događaja. Također, jasno je da ćemo pažljivo pratiti ishod rada navedenih službi u cilju informisanja o konačnoj disciplinskoj odgovornosti i adekvatnom sankcionisanju u skladu sa važećim zakonom i pravilnicima. Sankcije izrečene do sada, provođenje postupka smanjenja vladanja do sada identificiranim učesnicima incidenta, kao i zabrana odlaska na generacijska putovanja, jasno ukazuju da niko neće biti pošteđen od primjene sankcija, a svakako ćemo isti pristup zahtijevati i u budućnosti. Ovdje jasno ističemo da ćemo se kao Vijeće roditelja zalagati za poštivanje Pravila škole, kao i dosljednu primjenu propisanih sankcija za sve učenike podjednako, jer smatramo da parcijalnoj primjeni važećih akata u ovoj školi nema mjesta.

VR PBGS će se svojim planom rada obavezati na češću i svrsishodniju edukaciju roditelja prvenstveno o važećim zakonima i pravilnicima, kako ne bismo polu-informacijama umanjivali efekte već poduzetih aktivnosti Uprave i Stručne službe škole.

Osim toga, u budućnosti ćemo planirati dodatne edukacije i posjete predstavama sa djecom, kako bismo pomogli spriječiti i otkloniti neprihvatljive oblika ponašanja, a sve u cilju očuvanja i afirmacije sigurnosti svih učenika unutar škole. Kao roditelji, poručujemo da je većina nas sigurna da su naša djeca su u svojoj školi u dobrim rukama, međutim, jasno je da i naš aktivizam mora biti proaktivniji u dijeljenju informacija, ohrabrivanju prijavljivanja incidenata, kao i radu na poboljšanju stanja u interesu svakog učenika škole. Naša djeca su naš ponos i našim djelovanjem u budućnosti ćemo raditi na tome da se pravovremenim reakcijama ovakvi i slični incidenti spriječe i više nikada ne ponove.