Bez obrazloženja
93

Nedimu Musiću iz Karton revolucije zabranjen ulazak u Srbiju, ispričao nam je šta se desilo

A. L.
Nedimu Musiću iz Karton revolucije zabranjen je ulazak u Srbiju, saopćeno je iz ovog udruženja.

Kako su napisali, Musić je jučer pokušao ući u Srbiju, a tom prilikom je zadržan na ispitivanju pet sati nakon čega je donešena negativna sigurnosna procjena. Ulazak u zemlju mu je, kako je saopćeno, zabranjen bez objašnjenja.

Ovim povodom kontaktirali smo Musića koji nam je prilikom dolaska na granicu sat vremena proveo u razgovoru sa inspektorima.

"Bili su vrlo konkretni. Pitali su me čime se bavim, da li sam ranije dolazio u Srbiju, kojim povodom sada dolazim itd. Rekao sam im da nikada ranije nisam imao problema sa ulaskom i objasnio kojim temama se bavim. Oni su sve to odobravali i nije mi djelovalo kao da me na kraju neće pustiti. Vjerujem da je to bilo po nečijem nalogu. Šta god da sam odgovarao na ta pitanja, oni bi isto postupili", kazao nam je Musić.

Upitali smo ga da li ima sumnju zbog čega nije pušten u Srbiju.

"Imam. Prije dvije sedmice moj kolega iz Karon revolucije u Loznici je odražao govor na protestu protiv litija. Taj govor je brzo postao viralan. Pozivao je na suživot i govorio kako nas vlasti pokušavaju zavaditi, a da je u pozadini cilj da se ugrožavaju naša prava na vodu, zrak, hranu i život...", kazao je.

@kartonrevolucija

Historijski govor našeg Adija u Loznici. Zajedno stajemo u odbranu! Dijelite svi. #kartonrevolucija #bosnaihercegovina #srbija #loznica #lopare #tuzla #litijum

♬ original sound - Karton revolucija
Kako dodaje, ovdje nije bitan on, nego poruka da se ugrožava pravo ljudima koji promovišu mir, borbu protiv nacionalizma, suživot...

Kontaktirali smo i drugog člana ovog udruženja Adija Selmana koji nam je kazao da je on danas ušao u Srbiju, iako ga je predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić nedavno prozivao zbog pomenutog govora u Loznici.

Musić nam je rekao da ima rok od osam dana da se žali i da će to uraditi.