Ismijao akciju
22

Neprimjerena reakcija Mektića na pokret koji promoviše prevenciju raka kod muškaraca

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na svom Twiter profilu na neprimjeren način je prokomentarisao početak akcije "Movember" u Banjoj Luci, kojom se skreće pažnja na muško zdravlje, a posebno karcinom testisa i prostate.

Naime, Mektić je komentirao vijest o tome da više od 20 muškaraca u Banjoj Luci sinoć obrijalo brade i na taj način pokrenulo akciju Movember, u okviru koje se organizuju edukativne i humanitarne aktivnosti za pomoć oboljelima od ovih karcinoma.

Inače, ovu kampanju obično prati simboličan naziv "Movember" koji je izveden od dvije riječi engleskog jezika: brkovi (Moustache) i sam naziv za mjesec novembar (November).

"Kakve veze ima brada sa testisima? Što nisu obrijali donju bradu?", napisao je Mektić na svom profilu.

Mjesec novembar se globalno obilježava kao mjesec muškog zdravlja, obično praćen simboličnim nazivom kampanje "Movember".

Tokom novembra se, različitim aktivnostima, nastoji široj javnosti ukazati na važnost očuvanja zdravlja muškaraca, gdje se u centar interesovanja stavljaju prevencija karcinoma prostate, testisa i važnost mentalnog zdravlja.

U novembru se, širom svijeta, muškarci motivišu da tokom cijelog mjeseca puštaju bradu i brkove, kako bi, uniformnim načinom, dali na značaju cjelokupnoj borbi.