Predsjedništvo stranke
186

NES o ulasku helikoptera iz Srbije u BiH: Na sceni imamo klasičnu agresiju na teritorij naše države

S. M.
Nakon objavljenih vijesti da je helikopter s posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, bez dozvole nadležnih organa i institucija Bosne i Hercegovine, ušao u zračni prostor, sletio i stacioniran na teritoriju naše države, u Trebinju, održana je hitna telefonska sjednica Predsjedništva NES-a.

"Predsjedništvo NES-a podsjeća javnost da smo, nakon usvajanja deklaracije na svesrpskom saboru, upozorili da se nastavlja realizirati plan stvaranja Velike Srbije i da zbog toga svi moramo biti spremni, jer ratni doboši ponovno odjekuju Beogradom", saopćili su.

Kažu da je od tada prošlo samo deset dana, a na sceni imamo klasičnu agresiju na teritorij države BiH.

"Jer je na osnovu sporazuma ministara unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića i RS-a Siniše Karana helikopter sa posadom MUP-a Republike Srbije, bez dozvole državnih organa i institucija Bosne i Hercegovine, prešao državnu granicu i stacionirao se u Trebinju", naveli su.

Smatraju da je time na najdirektniji način prekršen Dejtonski mirovni sporazum i izvršen napad na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje.

Traže od Tužilaštva i Suda BiH da hitno procesuiraju sve odgovorne osobe iz institucija države, koje su bile dužne da štite granicu i suverenitet BiH, a to nisu uradili.

"Pozivamo na hitno zasjedanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, radi zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine i prekid svih diplomatskih odnosa sa Republikom Srbijom, dok se ovaj agresivni čin ne riješi u skladu s Ustavom i zakonima države Bosne i Hercegovine", saopćili su.

U nastavku su izrazili duboku zabrinutost pasivnošću i šutnjom nadležnih institucija BiH, odnosno odgovornih nosilaca funkcija u tim institucijama, na "ovaj čin agresije Republike Srbije na teritorij BiH".

Predsjedništvo NES-a smatra da je ovim agresivnim činom nastupilo stanje takvog stepena ozbiljnosti da su svi naši državni zvaničnici morali promptno djelovati u skladu sa svojim nadležnostima, prekinuti sve službene posjete inostranstvu i vratiti se u državu.

"Oni ne samo da to nisu uradili već nisu pravovremeno regirali na agresivna djelovanja Republike Srbije", zaključili su iz NES-a.