Reakcija na gostovanje
93

Nešić odgovorio Schmidtu: Niti su ovo devedesete, niti sam ja Poplašen, prestanite brukati svoju zemlju

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić reagovao je na kritike koje mu je sinoć uputio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt prilikom gostovanja na RTRS-u.
Schmidt je sinoć kritikovao Nešića te je kazao da bi mu trebao biti zahvalan što se trudi da donese boljitak BiH.

"Trebalo bi ga biti stid što se upušta u ovakve igre. Ako neko misli da se može poigravati sa ovim temama samo da bi napravio show, onda to ne prihvatam. To je neodgovorno ponašanje. On bi trebao biti svjestan da se ne može ovako ponašati i ne dopada mi se njegovo ponašanje", rekao je Schmidt.

Nešić je istakao da mu je žao što je Schmidt nesretan zbog njegovih izjava te je dodao da se nije zakleo da će se kao ministar baviti njegovom srećom, već zaštitom ustavnog poretka.

"Vi gospodine tražite od mene da Vam budem zahvalan što BiH želite da pretvorite u protektorat, suprotno Povelji UN-a. Povelja to najstrože zabranjuje svima i svakome, jer u članu 78. i članu 2. propisuje da svaka država članica UN-a ima pravo da bude suverena, a tom pravu odgovara obaveza svih da se ni na koji način ne miješaju u unutrašnja pitanja država, a pogotovo im je zabranjeno da svoju volju nameću kao zakon toj državi", naglasio je Nešić.

Zatim je opet ponovio da se Schmidt lažno predstavlja te da dovodi janost u zabunu.

"Vi nemate problem sa mnom kao ministrom sigurnosti BiH. Imate problem sa kreatorima Dejtonskog sporazuma koji su definisali proceduru izbora visokog predstavnika i sa Vijećom sigurnosti UN-a koje ne želi da vas potvrdi", naveo je Nešić.

Osvrnuo se i na retoričko pitanje koje mu je Schmidt uputio, a u kojem je rečeno da zamisli šta bi uradio Paddy Ashdown da je u ovakvoj situaciji.

"Niti je ovo BiH s kraja devedesetih, niti sam ja Poplašen. Ja sam ministar suverene zemlje, punopravne i ravnopravne članice UN-a, a vi ste samo stranac u toj zemlji. Nije pristojno prijetiti bilo kome, a kamoli je to diplomatski. Ja poštujem Njemačku, zato prestanite da brukate svoju zemlju", zaključio je Nešić.