Sigurnosne informacije
52

Nešić ponovio stare priče o nelegitimnosti Schmidta i tvrdi da je on nelegalno unio duge cijevi u BiH

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić je na press konferenciji iznio informacije državnih sigurnosnih agencija o boravku visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH.

Na samom početku obraćanja, Nešić je obrazložio zbog čega političari iz RS-a smatraju da Schmidt nije visoki predstavnik tumačeći Ustav BiH na već poznat način kojim se služe političari iz RS-a. Oni ističu da u Ustavu stoji kako visokog predstavnika imenuje PIC, a potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a.

Međutim, u BiH je već jednom legitimno boravio visoki predstavnik koji također nije imao potvrdu Vijeća sigurnosti UN-a, a riječ je o Christianu Schwarz-Schillingu, s kojim se i Milorad Dodik sastajao i priznavao ga.

"U BiH imamo čovjeka koji sam sebe naziva visokim predstavnikom, a to nije. On je samo građanin Savezne Republike Njemačke. Analizom sadržaja donijetih u međunarodnim institucijama zaključuje se da ne postoji nijedan dokument kojim se precizira postupak i potvrđuje imenovanje Schmidta, postoji samo zabilješka sa sastanka Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je.

Nešić je pokazao primjer Rezolucije kojom je Valentin Inzko imenovan za visokog predstavnika BiH, a zatim pokazao dokumente Vijeća sigurnosti UN-a za koje kaže da nisu rezolucija, nego zabilješka te da u tim dokumentima nema potvrde Schmidta na mandat visokog predstavnika uprkos tome što je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na upit Željke Cvijanović jasno potvrdio da je Schmidt legitimno poslat u BiH.

S obzirom na to da Nešić ignoriše da je Guterres potvrdio Schmidtov legitimitet, on tvrdi da Schmidt boravi u BiH samo na osnovu note Ambasade Njemačke, a ne kao visoki predstavnik. Zbog toga je Nešić pitao sigurnosne agencije po kojem osnovu Schmidt boravi u BiH i dobio je odgovore koje je predstavio.

"Njegov boravak je najavljen iz Njemačke ambasade, što govori da je on samo predstavnik Njemačke, a ne UN-a. Zašto mu je dozvoljen boravak u zgradi OHR-a je pitanje za međunarodne organe vlasti. DKPT je obavijestila da obezbjeđuje dva objekta u Sarajevu i Banjoj Luci, kao i rezidenciju, a da to ko boravi unutra nije njihova stvar", kazao je.

Od Granične policije BiH je dobio informacije o Schmidtovim ulascima u državu i njegovim telohraniteljima za koje je kazao da su nelegalno unosili tri automatske puške Heckler und Koch. On tvrdi da je riječ o dugim cijevima koje ne smiju biti unošene u BiH.

"Granična policija je u više dopisa obavijestila da na osnovu člana 36. stav 5. pripadnici stranih službi koji štite predstavnike stranih država mogu unijeti i nositi službeno kratko vatreno oružje i pripadujuće oružje. Na spisku su i tri duge cijevi, ovo oružje je vraćeno tek u junu 2022. i skoro godinu je bilo u BiH mimo procedura. Schmidt je nelegalno unio duge cijevi. To je propust i naših službi jer nisu smjeli dozvoliti unošenje. Skoro godinu dana su te duge cijevi boravile nelegalno u BiH", kazao je on.

Kazao je i da je sa Graničnom policijom BiH razgovarao i o tome šta je Schmidtu potrebno za ulazak u BiH te da su mu kazali da bi trebao prijaviti svaki put kad uđe i izađe iz države, ali mu nisu odgovorili da li to zaista i radi.

"Da zaključim Schmidt je njemački građanin koji u BiH boravi na osnovu diplomatske note Njemačke ambasade, a ne na osnovu rezolucije Vijeća sigurnosti što znači da on nije VP", poručio je.

Nakon zaključka je uslijedio dio sa pitanjima novinara, a Nešić je na mnoga smislena i konstruktivna pitanja odgovarao "papagajski" da Schmidt nije legitiman. Pri tome nije iznio nikakav novi argument u vezi sa navodnom nelegitimnošću Schmidta, nego je ponavljao stavove iz RS-a, koji su poznati otkako je i Schmidt imenovan za visokog predstavnika.

U međuvremenu, Schmidt donosi odluke, sastaje se sa zvaničnicima i radi na zakonskim rješenjima bez ikakve smetnje. Njegove odluke je i sam Dodik više puta prihvatio počevši od toga da je prema izmijenjenom Izbornom zakonu i SNSD implementirao izbore pa do toga da su više puta mijenjali tekst zakona o imovini da bi ga mogli usvojiti jer bi Schmidt svaki put poništio ono što donesu.