Dom naroda BiH
15

Nešković odlučio povući sporni zakon o Ustavnom sudu, svjestan je da ne može dobiti podršku

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Delegat SDS-a u Domu naroda Bosne i Hercegovine Želimir Nešković je kazao danas da će iz parlamentarne procedure povući Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH zbog kojeg su bošnjački delegati sedam mjeseci odbijali održati sjednicu.

Nešković je ovaj zakon prvi put predložio prije više od godinu, međutim dugo se nije uopšte našao na dnevnom redu s obzirom na to da je dogovor unutar državne koalicije bio da se o pitanju odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda razgovara na zatvorenim sastancima koalicije.

Prije sedam mjeseci je Neškovićev prijedlog uvršten u dnevni red, međutim delegati iz Kluba Bošnjaka su mjesecima blokirali tu sjednicu, smatrajući da bi raspravom u Parlamentarnoj skupštini BiH dali legitimitet ovoj temi. No, problematičnija je činjenica da SNSD i HDZ imaju većinu u Domu naroda kojom, ako žele, mogu usvojiti ovakav prijedlog.

U prethodnom periodu su se nizale brojne reakcije na ovu temu, pogotovo nakon komentara Američke ambasade BiH, koja je posebnog krivca za blokiranje vidjela u SDA-ovim delegatima, uprkos tome što ih imaju dva od pet. Jutros je stigla garancija od Dragana Čovića da će HDZ-ovi delegati glasati protiv Neškovićevog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH ukoliko se nađe na dnevnom redu. Međutim, Nešković je kazao da će tokom dana povući svoj prijedlog, uz to navodeći da mu je žao što se o tome nije uopšte razgovaralo.

"Žao mi je što najveći dio bošnjačkih predstavnika nijednog momenta nisu bili spremni za razgovor na ovu temu. Ovdje se radi o manjku demokratije i manjku razgovora... Bošnjački delegati nisu bili spremni da se udostoje da razgovaraju o tom pitanju, a to je nešto što tišti najmanje 1/3 građana u BiH", rekao je Nešković.

Također je naglasio da nije on taj koji blokira Dom naroda jer je predložio izbacivanje ustavnih sudija, nego da je htio samo da se razgovara o toj temi, potpuno svjestan da njegov prijedlog ne bi dobio ni podršku srpskih predstavnika, a kamoli bošnjačkih.

"Ja sam došao na svaku sjednicu, čak i kad smo na hitnoj imali po 20 tačaka. Očekivao sam da će bošnjački delegati nakon lokalnih izbora pojaviti se na sjednici da makar razgovaramo o tome, očekivao sam amandmane, ali ne. Ovdje definitivno nema prava na svoje mišljenje ili mišljenje srpskog naroda... Od samog starta je bila upitna podrška meni i mom prijedlogu od strane Dodika jer ga je prošle godine blokirao. Iskrenost SNSD-a u podršci ovog zakona, koja trenutno postoji, jako je upitna", poručio je Nešković u obrazloženju svog poteza.